Cégvilág

Jelentősen drágulnak az energiatakarékos izzók

Csütörtöktől kezdve fokozatosan eltűnnek a német üzletekből a klasszikus 60 wattos izzólámpák, ezzel párhuzamosan a gyártók egy része emeli az energiatakarékos izzók árát.

Az EU rendelkezésének megfelelően fokozatosan kivonják a hagyományos izzókat, 2012-re teljesen eltűnnek a polcokról a nem energiatakarékos termékek. Két évvel ezelőtt kivonták a 100 wattos, majd tavaly a 75 wattos izzókat, idén pedig a 60 wattosak kerülnek sorra. A 40 és 25 wattosak jövőre kerülnek sorra.

A fogyasztóknak ezért egyre több energiatakarékos izzót kell vásárolniuk, ugyanakkor a gyártók az AFP jelentése szerint közölték, hogy szeptember elsejétől emelik áraikat. Az Osram a menedzsment közlése szerint 20-25 százalékkal emeli az árakat, a Philips pedig október 1-én követi a példáját.

Az Osram magyarázata szerint az áremelés fő oka a ritka földfémek drágulása. Ezeket a zöld- és high tech iparban használt anyagokat gyakorlatilag kizárólag Kína termeli ki. A 95 százalékos piaci részesedéssel rendelkező kommunista ország azonban fokozatosan csökkenti exportkvótáit és megfellebbezte a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) erre vonatkozó elítélő határozatát is.

A WTO még 2009-ben az Egyesült Államok kérésére indított eljárást Kína ellen a ritka földfémek és más nyersanyagok, például a bauxit és magnézium kivitelének korlátozása miatt. Peking exportvámot és kvótát alkalmaz azért, hogy korlátozza a többek között a szórakoztatóelektronikában és autóiparban is használt nyersanyagok kivitelét.

Kína a WTO előtt azzal érvelt, hogy környezeti értékeinek védelme érdekében van szükség az exportkorlátra, ezt azonban a szervezet nem fogadta el. Shen Danyang, a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője már közölte: fellebbeznek az ítélet ellen.

Wang Jiangyu, a szingapúri egyetem WTO-szakértője a Reutersnek elmondta: szinte biztos, hogy Kína alulmarad és a környezetvédelmi indokok sem lesznek elegendőek, mivel nem ellensúlyozzák a kommunista ország diszkriminatív kiviteli politikáját.

philips osram WTO energiatakarékos izzó ritka földfém
Kapcsolódó cikkek