Cégvilág

Magyar okosmérő segít lefülelni a csalásokat

Jelentősen, 20 százalékról 5-re csökkenhet a társasházakban a fő- és az alvízmérő által mért vízmennyiség közötti különbség, azaz a maradványvíz nagysága egy magyar cég, a Cardware által kifejlesztett és gyártott vízmérő-távlelolvasó rendszer használatával.

A maradványvíz keletkezhet a közös helyiségben lévő víz magáncélra való használatakor, a lakáson belüli mérőóra manipulálása miatt, a lakáson belüli óraleolvasás pontatlansága, de a ténylegesen közös célú vízhasználat következtében is. Olyan fogyasztásról van tehát szó, amelynek nincs közvetlen gazdája, de amelyet a közös költségen keresztül a lakóknak ki kell fizetniük. Érdekük tehát, hogy e mennyiség minél kisebb legyen, vagyis annak minél nagyobb hányadát az fizesse ki, aki ténylegesen el is használta.

„Egy tizenegy lépcsőházas, 385 lakásos épület éves maradványvízköltsége 2008-ban 2,8 millió forint volt, 2009-ben viszont, az eszközünk használatának bevezetése után, 0,6 millióra csökkent” – hozott példát a Világgazdaság érdeklődésére Vajda Gabriella, a Cardware ügyvezető igazgatója, egyben fő tulajdonosa. A cég által gyártott termék egy okos mérő, amelynek adatait folyamatos távleolvasással gyűjtik a központi szervereken. A szerkezet úgynevezett M2M (machine to machine) rendszerben működik, amelyben az eszközök közvetlenül, maguk között kommunikálva továbbítják, dolgozzák fel és értékelik az adatokat.

A mobil-adatkommunikáció, azon belül az M2M egyben a fő fejlődési irány is az automatikus azonosító rendszerek fejlesztésével 1994-ben indult társaság számára. „A váltásra a mobilszolgáltatók telemetriai (távmérési) alkalmazások felé történt nyitása adta az öteletet. Az általunk választott terület a liftvészjelzők, a vízóra-távlelovasás azaz az okos mérés felé indult már a 2000-es évek elején” – tájékoztatott Vajda Gabriella.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

mérőóra távhő társasház okosmérő Cardware maradványvíz
Kapcsolódó cikkek