Cégvilág

Nagy változások várhatóak az Est Médiánál

A mai igazgatósági ülésen döntenek az Est Media tulajdonosi szerkezetének átalakításáról.

Ma tárgyal az Est Media igazgatósága a július végén már jelzett tőkebevonásról, azon belül is a készpénzes tőkeemelés, az akvizíciós lépések és szállítói konverzió pontos részleteiről. Így ma születhet meg a döntés arról is, hogy hogyan folytatódhat a Sziget Kft. megvásárlására vonatkozó tranzakció, amely idén tavasszal megrekedt. Ezzel kapcsolatban lapunk úgy tudja, hogy sikerült az Est Media vezetésének megállapodnia a szigetesekkel. Megnehezítheti viszont a tervezett tőkebevonást az, hogy a napokban 200 forintos névértéke alá esett az Est Media árfolyama, ugyanis a névérték alatt nem lehet alaptőkét emelni és részvényt kibocsátani. Megkerestük ezzel kapcsolatban a cég vezetését, de lapzártánkig nem reagáltak arra, hogy mindez hogyan érintheti a tőkeemelést és részvénykibocsátást, illetve, hogy milyen lépéseket terveznek emiatt.

Az Est Media szeptember 8-án közölte, hogy az alaptőke-emelés pontos részleteit az igazgatóság 2011. szeptember 14-ig, azaz a mai napig határozza majd meg. A részvényeseket az alaptőke-emelés során pénzbeli hozzájárulás eredményeként kibocsátandó részvények átvételére elsőbbségi jog illeti majd meg, amelynek gyakorlására azok válnak jogosulttá, akik szeptember 14-én a társaság részvényesei lesznek. Egyúttal a Sziget Kft. megvásárlására vonatkozó tranzakció során 2011 tavaszán esedékessé vált vételárrészlet megfizetésének szeptember 9-i póthatáridejét szeptember 15-re módosították. Erre azzal összefüggésben került sor, hogy a tőkebevonás egyik eleme és célja az akvizíciós szerződések olyan módosítása, hogy az Est Media Nyrt. Sziget Kft.-ben meglévő szavazati joga ne csökkenjen 51 százalék alá.

Néhány nappal korábban, az Est Media augusztus 31-én tartott rendkívüli közgyűlésén döntöttek az alaptőke egy részvényre vetítve 1000 forintos névértékről 200 forintos névértékre történő leszállításáról, valamint az új igazgatósági tagok – Pankotai Csaba és Kovács András – megválasztásáról. A közgyűlés egyben felhatalmazta az igazgatóságot, hogy alaptőke-emelést hajtson végre. Mint azt lapunknak a közelmúltban adott interjújában Balázs Csaba, az Est Media Nyrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a névérték leszállítása technikailag volt szükséges, mert nyáron bőven az 1000 forintos szint alatt volt a papírok árfolyama, viszont névérték alatt nem lehet alaptőkét emelni és részvényt kibocsátani. Az alaptőke zártkörű felemelésére a cégcsoport szállítói és hitelállományának rendezése, valamint a fő tevékenységet támogató akvizíciók megvalósítása érdekében van szükség. Balázs Csaba akkori közlése szerint ennek mértéke nagyjából kétmilliárd forint, amelyből 400-600 millió forintos készpénzes tőkebevonásra számítanak intézményi befektetőktől. Mintegy 350 millió forintot tesz ki a szállítói követelések részbeni tőkekonverziója, a fennmaradó rész apport lesz. Ez nagyrészt a romániai Sapte Seri és a bolgár Programata lapcsalád akvizícióját, valamint az Exit magazin teljes felvásárlását takarja, amelyet részvényekkel fizetnének ki. Részvényekkel fizetnének azért is, hogy megmaradjon az Est Media 51 százalékos tulajdonrésze a Sziget Kft.-ben. A reorganizáció után a 40 milliós magyar, román és bolgár piacot lefedő out-of-home médiavállalatként funkcionálna az Est Media.

tőkeemelés igazgatóság választás Est Media Sziget Kft.
Kapcsolódó cikkek