Cégvilág

Növeli a szívroham kockázatát a népszerű gyulladáscsökkentő

Egy friss kutatás szerint a Magyarországon is több népszerű gyógyszer hatóanyagaként alkalmazott diklofenák rendszeres szedése jelentősen növelheti a szívroham és a stroke kialakulásának kockázatát.

A Plos Medicine szaklapban megjelenő vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a diklofenákot alkalmazó páciensek esetében 40 százalékkal magasabb az említett két betegség kockázata. a diklofenák az egyik legnépszerűbb nem szteroid típus gyulladáscsökkentő, amely több, Magyarországon is kapható készítmény, többek között a Diclofenac, a Flector, a Cataflam és a Voltaren hatóanyaga. Az ilyen típusú gyógyszereket gyakran használják ízületi fájdalmak ellen, de népszerű a fogorvosok körében és műtétek utáni fájdalomcsillapítóként is.

A brit Hull York Medical School, valamint a kanadai Institute for Clinical Evaluative Sciences 51 nem szteroid gyulladáscsökkentővel kapcsolatban készült tanulmányt vetett össze a mellékhatások felderítésére. Patricia McGettigan, a kutatás vezetője úgy látja, ez az első alkalom, hogy megfelelő adatmennyiség áll rendelkezésre a gyulladáscsökkentők összehasonlítására.

A diklofenák rendszeres szedése átlag 40 százalékkal emeli a szívroham kockázatát, míg a viszonylag kevéssé ismert naproxen hatóanyag esetében nem tapasztaltak ilyen mellékhatást. A kutató szerint elsősorban a magas vérnyomásban szenvedő vagy korábban szívproblémákkal kezelt pácienseknek érdemes elkerülniük a diklofenákot, egy egészséges fiatal nő viszont gyakorlatilag kockázatnövekedés nélkül szedhet bármilyen nem szteroid gyulladáscsökkentőt.

A gyógyszereket engedélyező MHRA a Guardiannek elmondta: minden gyógyszer esetében gondosan mérlegelik a kockázatokat és mindegyik készítménynek vannak mellékhatásai. Senkinek nem szabad abbahagynia a fenti hír miatt a felírt gyógyszer szedését, ugyanakkor – teszi hozzá a szervezet – a lehető legkisebb dózisban és legrövidebb ideig szabad szedni a nem szteroid gyulladáscsökkentőket.

 

flector stroke voltaren cataflam diklofenák szívroham
Kapcsolódó cikkek