Cégvilág

Óriásit hibázott az EU, mégsem érnek semmit a bioüzemanyagok?

Egy az Európai Unióhoz tartozó szakértői szervezet tanulmánya szerint Brüsszel óriásit hibázott, amikor a bioüzemanyagok környezetre gyakorolt hatását kalkulálta, ez pedig alapjaiban változtathatja meg a területre vonatkozó irányelveket.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szakértői egy az EurActiv által ismertetett tanulmányban cáfolják Brüsszel hivatalos álláspontját a zöld üzemanyagok ügyében, azt állítva, hogy az EU véleménye számítási tévedésen alapul. A hivatalos uniós álláspont szerint a bioüzemanyagok szén-dioxid kibocsátás szempontjából semlegesek, mivel az elégetésük során kitermelt szén-dioxidot ellensúlyozza az a szén-dioxid mennyiség, amelyet az alapanyagként használt növények a termesztésük során felszívtak és oxigénné alakítottak. Vagyis a folyamat semlegesnek tekinthető.

Csakhogy – írják az EEA szakértői – az EU nem vette számításba, hogy azokon a területeken, ahol az üzemanyagok alapanyagait termelik, természetes módon is nőhetnének növények, amik szintúgy felszívják a szén-dioxidot. Vagyis az EU tulajdonképpen duplán számította fel a bioüzemanyagok termesztésének előnyeit.

Az EU energiaügyi biztosának szóvivője viszont határozottan cáfolta a kutatásban megjelölteket, azt állítva, hogy a tanulmányt rossz metodikával készítették el, mivel nem vették számításba azt a tényt, hogy a bioüzemanyagok elégetésekor kevesebb szén-dioxid szabadul fel, mint a hagyományos társaik esetében. A kutatás vezetője viszont értetlenkedve fogadta ezt az állítást, mondván: a felmérés pontról pontra összeveti a különféle üzemanyagtípusok használatának hatását.

energiaügyi üzemanyag bioüzemanyag EEA
Kapcsolódó cikkek