Cégvilág

Országos vajhiány van Svédországban

A svéd tejipar jelenleg nem képes elegendő vajat előállítani a helyi fogyasztóknak, akik a jelek szerint a light termékekről visszatértek a hagyományos vajakra.

Két oka van a jelenlegi helyzetnek: az egyik a megnövekedett a kereslet, a másik, hogy az elmúlt években csökkent a vajtermelés – mondta a The Localnak Claes Henriksson, az Arla svéd tejipari óriási vezérigazgatója. Egyes lapvélemények szerint a vaj iránti fokozott érdeklődés nem kis részben Leila Lindholm sztárszakácsnak köszönhető, aki szintén előszeretettel használ vajat. Lindholm szerint ugyanakkor bár hízelgő, túlzás azt állítani, hogy a műsora ilyen jelentős hatással lenne az ország kereskedelmére.

A szakács úgy véli, a jelenlegi trendek nem kedveznek a margarinoknak, ugyanis egyre többen térnek vissza a legegyszerűbb alapanyagokhoz a főzésben. Emellett a népszerű szénhidrátcsökkentő diéták egy része is a vaj használatát ajánlja a növényi zsiradékok helyett.

Az Arla állítása szerint már megtalálta a megoldást a problémára: tejszínt használnak fel a legtöbb termékhez, így a svéd készletek megmaradhatnak a vaj alapanyagnak. Persze, a tehenek nyáron kevesebb tejet adnak, ezért a tejtermékek esetében szezonalitás tapasztalható, de Henriksson reményei szerint négy héten belül rendeződhet a helyzet.

Svédország svéd vaj vajhiány
Kapcsolódó cikkek