Cégvilág

Póker helyett piramisjáték - Százmilliók úsztak el

Úgy tűnik, az az igazán tehetséges pókerjátékos, aki nemcsak az asztalnál nyeri el rendszeresen az ellenfelei pénzét, hanem azon túl is. Az amerikai nyomozó hatóságok vádat emeltek a Full Tilt Poker üzemeltetői ellen, azt állítva, a cég valójában nem egy pókeroldalt működtetett, hanem egy világméretű piramisjátékot.

A Full Tilt Poker oldal amerikai működtetését már tavasszal betiltották, az Igazságügyi Minisztérium ügyvédjei azonban most új indítványokat tesznek a cég ellen, mely a feltételezések szerint illegálisan rövidítette meg a játékosait, hogy fedezze a működési költségeket, a tulajdonosnak pedig óriási összegeket fizetett ki.

Négy év alatt a cég 444 millió dollárt fizetett ki a játékosok pénzéből a tulajdonosoknak, köztük olyan neves pókerjátékosoknak, mint Christopher Ferguson és Howard Lederer.

A pókeroldal üzemeltetői ugyan saját vállalásuk szerint nem nyúlhattak volna a játékosok pénzéhez, ám márciusban a cégek mindössze 60 millió dollárja maradt, miközben a 390 millió dollárral tartozott a felhasználóinak. A cég rendszert csinál abból, hogy saját működési költségeit és a játékosok pénzkivétjeit más pókeresek számlájáról finanszírozza.

"A Full Tilt nem egy pókercég, hanem egy világméretű piramisjáték volt" - adta hírül közleményében Preet Bharara amerikai ügyész. "Nemcsak az amerikai bankrendszer szabályaival szöges ellentétben lévő csalásokat követett el a cég, de sok száz millió dollárral megrövidítette a saját játékosait is."

A szövetségi hatóságok már áprilisban pert indítottak a Full Tilt ellen, egy átfogó, az online pókeroldalakat célzó támadás keretén belül és vádat emeltek a cég két vezetője, Nelson Burtnick és Raymond Bitar ellen. A vádak azóta is függőben vannak, a két vádlottat pedig - akik korábban egy közleményben ártatlannak vallották magukat - azóta sem találják.

piramisjáték póker Full tilt
Kapcsolódó cikkek