Cégvilág

Versenykorlátozás? - Razziázott az EU a Gazpromnál

A Gazprom tanulmányozza az Európai Bizottság által európai energetikai társaságoknál, köztük a Gazprom két leányvállalatánál végrehajtott, előre be nem jelentett ellenőrzések ügyét, és szerdán közzéteszi állásfoglalását - mondta kérdésre válaszolva Szergej Kuprijanov, az orosz monopólium szóvivője kedden késő este.

Sietett azonban hangsúlyozni, hogy a Gazprom érintett leányvállalatai - a Gazprom Germania és a csehországi Vermex s.r.o. - készek teljekörű támogatást nyújtani az uniós vizsgálathoz. Az Európai Bizottság a versenyszabályok megsértésének gyanúja miatt előre be nem jelentett ellenőrzéseket végzett kedden a gázellátásban és -tárolásban tevékenykedő vállalatoknál - jelentette be az uniós végrehajtó testület.

Bár az Európai Bizottság közleményében nem jelezte, hogy mely cégeket és pontosan milyen területet vizsgál, az RWE németországi vállalata a Reuters brit hírügynökséggel közölte: a Gazprom orosz gázóriással kötött szerződések esetleges versenyellenes elemei után kutatnak.

A bizottság annyit elárult, hogy "a tiszta verseny uniós szabályainak esetleges megsértését" vizsgálta, valamint azt, hogy az érintett vállalatoknak nincs-e információjuk ilyen gyakorlatról. A váratlan ellenőrzés nem jelenti azt, hogy bármely vállalatot versenyt sértő tevékenységgel vádolnának - szögezte le a bizottság.

Olyan akciókat igyekeznek feltárni, mint a piacmegosztás, a hálózathoz jutás akadályozása, az árak befolyásolása. Az ellenőrzés tíz országban - elsősorban a kelet- és közép-európai tagállamokban -, a gázszektorban tevékenykedő társaságokat érint - tették hozzá.

Nyugat-Európában a bizottság már 2007 és 2010 között számos ellenőrzést végzett ebben az ágazatban. Most a közlemény szerint olyan országokba is ellátogattak, ahol ilyen típusú uniós ellenőrzés még soha nem volt.

A német RWE AG cseh leányvállalata, az osztrák OMV és a lengyel PGNiG is megerősítette külföldi hírügynökségeknek, hogy európai uniós szakemberek vizsgálatot tartottak náluk kedden.

 

vizsgálat EU RWE versenyellenes razzia Gazprom
Kapcsolódó cikkek