Cégvilág

A hibák nem voltak törvényszerűek

Az elmúlt évtizedekben az állam Magyarországon nem volt jó tulajdonos, de ez nem törvényszerű – mondta el Fodor István, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) igazgatóságának elnöke. Az állam éppúgy lehet jó vagy rossz tulajdonos, mint egy magáncég.

Korábban „az állam rossz gazda” elv hangoztatása néha tudatosan teremtett lehetőséget a korrupcióra. Fodor István szerint nem elfogadható az az elképzelés, hogy az állam vonuljon ki a piacról. A vezérelv lehet az, hogy tiszta, piaci versenyben kizárólag szabályozói szerepet töltsön be, de vannak területek, ahol ez kevés. A monopolhelyzetben lévő közszolgáltató cégek esetében irányító szerepben nincs helye a magántőkének – mondta.

Léteznek további esetek, ahol a tőke szociális érzéketlensége miatt megfontolandó az állam szerepének növelése. Jelenleg mindkét terület rendbetétele fontos. A közszolgáltatások esetében, valamint egyéb, piaci területeken – akár állami vállalkozásban – meg kell szüntetni a tőke indokolatlan profitszerzését, segíteni kell a társadalmi célok megvalósulását – jegyezte meg a BVK elnöke.

tőke BVK Budapesti Városüzemeltetési Központ állam
Kapcsolódó cikkek