Cégvilág

A szigor hatott, mégis nőtt a fizetési késedelem itthon

Növekszik, és minden eddigi csúcsot megdöntött a cégbedőlések aránya 3,43 százalékos értékével. Ma ugyanis Magyarországon 100 cégből több mint 3 megszűnik egy éven belül fizetésképtelenség miatt.

A Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B) elkészítette elemzését, mely 2011 harmadik negyedéve vonatkozásában vizsgálja a magyar gazdaságban a vállalkozások összetételét, az iparágak jelentőségének, kockázatosságának állapotát, változását, a fizetési késések alakulását.

Lassan közelít a magyar gazdaság ahhoz, hogy a cégvilág ne gomba módjára szaporodjon, mint az elmúlt években. Üdvözlendő a törvénykezés azon törekvései, hogy korábbi pénzügyi beszámolót szándékosan nem leadó cégeket szankcionálja, és megakadályozza a korlátlan új cégalapítást.

A vállalkozások száma az iparágak zömében nő, azonban egyre több olyan szektor van – jelenleg hét (élen a textil-, építő-, és papíriparral) –, ahol csökkent a cégek száma egy év alatt. Az építőipar mérsékelt csökkenése már reakció a szektor egyre nehezebb helyzetére, mivel eddig a nagy fizetésképtelenség ellenére folyamatosan emelkedett a cégek száma. Ha az idei év harmadik negyedévét hasonlítjuk össze a 2010-es év azonos időszakához, akkor már közel 1,2 százalékos cégszám-csökkenést látunk az építőiparban.

Az átlagos fizetési határidő 30 nap körül van Magyarországon, sőt ha az elmúlt 3 hónapot vetjük össze 2010 harmadik negyedévével, akkor minimálisan bár, de csökkent is ez a szám, mely ma átlagosan 29 nap. A számlák 54 százalékát határidőben kifizették a cégek, míg egy évvel korábban csupán a kiállított számlák 48 százaléka került határidőben kiegyenlítésre.

Sajnos ezzel egy időben a fizetési késedelem nőtt, ami arra utal, hogy a több határidőben kiegyenlített számla annak következménye lehet, hogy a fizetési feltételek szigorodtak, nem pedig a fizetési morál javult. Az elmúlt három hónapban az már eleve késve fizető cégeknél az átlagos fizetési késedelem majdnem elérte a 25 napot.

A legmagasabb bedőlési arányú cégek listáján nagy átrendeződés történt, mivel a textiliparral és adminisztratív és szolgáltatás-támogató tevékenységgel foglalkozó iparágak fizetésképtelenségi aránya jelentősen megnőtt az elmúlt 12 hónapban. A legkockázatosabb iparágak listáját már hosszú ideje az építőipar vezeti, és sajnos az elmúlt évben tovább emelkedett (5,70 százalékról 6,09 százalékra) a fizetésképtelenség valószínűsége.

cégalapítás felszámolás fizetési késedelem végelszámolás Dun & Bradstreet
Kapcsolódó cikkek