Cégvilág

Az ÁFA-visszatérítés túlélést jelenthet a cégeknek - Részletek

Számos kis- és középvállalkozás számára átmeneti könnyebbséget jelenthet, hogy az Európai Bíróság verdiktje nyomán mintegy 260 milliárd forintnyi korábban befizetett ÁFÁ-t utal vissza az állam, állítja az Atradius. Egyes vállalkozásoknak a legjobbkor jön az intézkedés, hiszen az Atradius legfrissebb elemzése szerint a tartós fogyasztási cikkek hazai forgalma immáron második éve csökken.

Az Európai Bíróság 2011. július 28-án hozott döntése szerint Magyarország megsértette az ÁFA-szabályokra vonatkozó uniós előírást, vagyis jogtalanul lassította a cégek ÁFA-visszaigénylését. A magyar ÁFA-szabályozás azért volt jogsértő, mert a hatóság gyakorlatilag vég nélkül visszatarthatja a cégek által visszaigényelt áfát, holott halasztó tartalmú határozatot a közösségi előírások szerint legfeljebb egyszer hozhatna.

A már az uniós csatlakozáskor is érvényben levő, de csak az utóbbi időben kifogásolt passzus szerint mindaddig nem kaphatja vissza egy cég a vásárolt áruk, igénybe vett szolgáltatások után a partnere által felszámított áfát, amíg nem fizeti ki partnerét, annak ellenére sem, hogy a partnere az áfát befizette az államkasszába. Az állam tehát megkapja az áfát, de a másik félnek csak akkor téríti vissza, ha az bizonyos feltételt teljesít. A kifogásolt magyar szabály alapján akár vég nélkül is visszatarthatja a magyar állam az áfát, noha a közösségi jog szerint legfeljebb egy időszakig (egy adóbevallási periódusig) lehet visszatartani az áfát.

A kormány döntése nyomán még az ősszel visszafizetnek a cégeknek mintegy 260 milliárd forintot, ha a vállalkozások beadják kérelmeiket legkésőbb 2011. október 20-ig. A pénz elég gyorsan megérkezhet, hiszen a tervek szerint az 1 millió alatti összegeket 30, az ennél magasabbakat 45 napon belül fizetik vissza.

„Ugyan az ÁFA-visszafizetés pozitívan hathat a mérlegekre, a cégeknek továbbra is óvatosnak kell lenniük beszállítóikkal kapcsolatban, hívja fel a figyelmet Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója. „Tapasztalataink szerint a tartós fogyasztási cikkek szegmensében a 15 százalékkal növekedett a fizetési késedelmek aránya, többek között azért, mert a vállalkozások egy része svájci frankban adósodott el, a frank árfolyamának erősödése miatt pedig egyre nehezebben fizetik vissza hiteleiket. Ezzel párhuzamosan a banki hitelezési gyakorlat elég szigorúnak számít, ezért a szektor cégei szűkös hitelekkel és eladatlan készletekkel néznek szembe. Az Atradius emiatt a fizetésképtelenségi eljárások növekedésére számít a szektorban” – magyarázza Vanek Balázs.

 

Atradius áfa-visszatérítés áfa EU hitel
Kapcsolódó cikkek