Cégvilág

Az Északi sarkkörhöz telepít szervereket a Facebook

A Facebook megerősítette, hogy egy Svédország északi részén található városba telepíti új szerverfarmját, amely javíthatja a portál sebességét az európai felhasználók számára.

A svédországi Lulea városát részben a hideg időjárás okán választotta a Facebook. A világ legnagyobb közösségi portálja számára lényeges, hogy az Északi sarkkör közelébe telepített szervereket a természetes klíma hűtse. Emellett – írja a The Washington Post – a közeli vízierőművek segítségével megújuló energiával táplálhatják az első, az Egyesült Államokon kívüli szerverparkot. A 2014-re felépülő, 28 ezer négyzetméteres alapterületű üzemet teljes egészében vízenergiával működtetik majd.

A portál vezetése hangsúlyozta: jelenleg a nem-amerikai felhasználók vannak többségben, ezért a cég szükségesnek tartottat az európaiak számára történő fejlesztést. Bár a Facebook nem közölte a beruházás értékét, svéd becslések szerint a telephely 760 millió dolláros költséggel épülhet fel, amiből mintegy 16 millió dollárt finanszíroz a svéd állam. A Lulea Business Partnership vállalkozásfejlesztő projekt vezetőjének megfogalmazása szerint egyszerűen kopogtattak a Facebook ajtaján a lehetőséggel és nagy eredménynek tartják, hogy a beruházás meg is valósul. Lulea, ahol gyakran -25 fokig süllyed a hőmérséklet, más cégek számára is próbálja eladni szerverpark szolgáltatásait, csakúgy, mint más északi városok.

szerver északi sarkkör szerverfarm Facebook
Kapcsolódó cikkek