Cégvilág

Buborék alakulhat ki Svájcban

Svájcban meredeken emelkednek az ingatlanárak, és ennek hatására ingatlanpiaci buborék alakulhat ki. Augusztusban a Svájci Nemzeti Bank nullára csökkentette a kamatot, így egyre többen tudnak hitelt felvenni, és lakást venni.

Az ingatlanárak emelkedése a svájci gazdaságnak az egyik legnagyobb fenyegetettséget jelenti – mondta a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnöke, Philipp Hildebrand júniusban. Ezt két hónappal azelőtt mondta, hogy a központi bank nulla százalékra csökkentette az irányadó kamatszintet.

„Mielőtt a kamatláb csökkent, sok ember nem engedhette meg a lakásvásárlást” – mondta a Bloomberg hírügynökségnek Alexandre Ziegler, a Zürichi Egyetem pénzügy-adjunktusa. „Ez emeli a keresletet és a lakásárakat, amely ingatlanpiaci buborékot eredményezhet” – vélekedett a szakértő.

A svájci jegybank augusztusban 0-0,75 százalék közötti sávból, 0,25 százalékos megcélzott kamatszintről, 0-0,25 százalék közé, nulla százalékra csökkentette a 3 hónapos Libor-t. A svájci frank rekordmagasságba erősödött az euróval szemben, amely recessziós, illetve deflációs kockázatokat okozott, amely arra késztette a politikai döntéshozókat, hogy árfolyamküszöböt állítson fel az euró/frankban, 1,2-es szinten.

Átlagosan 12,5 százalékkal emelkedett egy svájci lakás ára 2009 vége óta a Fahrlaender Partner AG tanácsadó cég szerint. A zürichi körzetben 13,7, a genfi kantonban 14,5 százalékkal nőttek az árak.

Janwillem Acket, a Julius Bear Group Ltd. vezető közgazdásza szerint Svájcban hasonló helyzet alakulhat ki, mint az Egyesült Államokban 2008-ban kialakult jelzálogpiaci válság.

buborék központi bank ingatlan SNB ingatlanpiac kamat jegybank
Kapcsolódó cikkek