Cégvilág

Elfordulnak tőlünk az osztrákok?

Magyarország számára kedvezőtlen tendenciák figyelhetők meg az utóbbi időszakban az osztrák befektetők viselkedésében. Kevéssé lehet csak a válság okozta tőkeszűkére, óvatosságra visszavezetni azt, hogy tavaly és az idén mérséklődött – s az osztrák statisztikák szerint nem is kevéssé – a Magyarországba irányuló osztrák működőtőke-beáramlás.

Az osztrák befektetők vagy kivárnak, vagy részben elfordulnak Magyarországtól – legalábbis erre utalnak a statisztikák. Ennek az (is) az oka lehet, hogy az osztrák üzleti körök (miként a politikai vezetés is) megorroltak Magyarországra olyan intézkedések miatt, mint a bankadó, illetve legutóbb a devizahitelesek megmentésére kidolgozott kormányzati csomag. Ki is mondják: a jogbiztonság is veszélyben van hazánkban. Mindez pedig több mint érzékenyen érinti a pénzügyi területen Magyarországon nagyon jelentős szerepet vivő osztrákokat.

Ami a tényadatokat illeti: 2011 I. fél évében az osztrák tőkekivitel a világ országaiba tovább nőtt, de – feltehetően átmeneti – változás zajlik – tudatta lapunkkal a bécsi magyar nagykövetség külgazdasági irodája, osztrák adatokra támaszkodva (ilyen mélységű és ilyen friss magyarországi adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre). A korábbi évekhez viszonyítva jelentősen megnőtt a fejlett országokba irányuló, ugyanakkor csökkent a kelet-európai országokban megtelepedett osztrák működő tőke értéke és részesedése; utóbbi a korábbi átlagosan 40-45 százalékos arányról mintegy 11 százalékosra zuhant. Ez Magyarországot erőteljesen érintette: az osztrák cégek az Osztrák Nemzeti Bank (ÖNB) adatai szerint 2011. I–VI. hónapjában csak 187 millió eurót fektettek be nálunk, ez a befektetési piacok sorában a 8. helyet jelentette, ráadásul az év második negyedében már tisztán tőkekivonást regisztráltak.

Pedig a válság évei után, tavaly már ismét növekedésnek indult az osztrák tőke külföldi befektetéseinek értéke: az év során 8,2 milliárd eurót tett ki az ÖNB adatai szerint, ebből 786 millió euró (9,6 százalékos részarány) jutott Magyarországra. Ezzel Törökország és Ciprus után ismét Ausztria 3. legkedveltebb befektetési célországa voltunk. 2010 végén a teljes osztrák aktív működőtőke-állományból 7,9 millió euró (az összérték 6,5 százaléka) érkezett hazánkba, ebben csak Németország és Csehország előzte meg hazánkat.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

ÖNB kereskedelem jogbiztonság Ausztria
Kapcsolódó cikkek