Cégvilág

Újít az Imax: Így menti magát a 131 éves Kodak

A Kodak közölte, hogy több ezer szabadalmát "adja bérbe" az Imaxnek, a legendás vállalat ezzel igyekszik javítani anyagi helyzetén.

Az Imax-szel kötött megállapodás értelmében a mozik a jövőben felhasználhatják a Kodak lézerkivetítési technikáját. Ennek köszönhetően a 24 méternél nagyobb vászonnal rendelkező termekben és a kupola-mozikban is vetíthetnek magas minőségű digitális tartalmakat. Eddig a technikai korlátok miatt a legnagyobb termekben kizárólag filmes vetítést használhattak. Az Imax 2013-ban vezetné be az új technológiát, a 100 lézervetítéssel kapcsolatos szabadalom mellett a mozis cégé lesz a Kodak 10 ezer szabadalmának használati joga (a Kodak teljes portfóliója 11 ezer szabadalmat tartalmaz).

A 131 éves Kodak nem közölte az ügylet részleteit, de az AP-nek nyilatkozó bennfentes szerint több tízmillió dolláros összegű szerződésről van szó, amit szükség esetén további szabadalom-licenszekkel is bővíthetnek. A fényképezőgépek piacán valaha legendás Kodak a digitális technológia elterjedésével küszködik a fennmaradásért. A vállalat részvényeinek árfolyama pár hete mélybe zuhant, miután a befektetők megtudták, hogy a Kodak alkalmazza az ország egyik legjobb csődvédelemre és átstrukturálásra szakosodott cégét, a Jones Day-t. A vállalat négy éve veszteséges és a tervek szerint jövőre tér vissza ismét a fekete zónába. Ebben nagy segítségére lehet a szabadalmi készlete, amiből még 1 100, digitális képalkotással összefüggő tételt szeretne értékesíteni. Elemzők szerint a portfólió 3 milliárd dollárt hozhat a konszernnek.

mozi portfólió szabadalom Kodak vetítés csőd IMAX
Kapcsolódó cikkek