Cégvilág

Véget ért egy korszak: Eltűnnek az Ericsson telefonok

A Sony kivásárolta a Sony Ericsson közös vállalatból svéd partnerének részvényeit, hogy nagyobb lendülettel tudjon felzárkózni a tabletek és okostelefonok versenyében a riválisokhoz, elsősorban a Samsunghoz és az Apple-höz.

Az 1,05 milliárd eurós ügyletben a Sony megszerezte egyes készülékek szabadalmi jogait az Ericssontól, így lehetősége nyílik arra, hogy integrálja a vegyesvállalat által előállított termékeket a saját termékei és szolgáltatásai listájába. Mindezidáig ugyanis a Sony tabletek, játékkonzolok és a többi elektronikus eszköz is külön futott a Sony Ericsson által gyártott telefonoktól.

"Gyorsabban és szélesebb körben tudunk majd a vásárlóknak tableteket, okostelefonokat, televíziókat és laptopokat kínálni, mint korábban. Ezek ugyanis összekapcsolódnak és így az online szórakoztatás új világát kínálják majd" - adta hírül a Sony elnök-vezérigazgatója, Sir Howard Singer egy közleményben.

Az 1876-ban alapított Ericsson elsősorban telekommunikációs szolgáltató cég, ennek ellenére a kilencvenes évek közepén még 35-40 százalékos részesedése volt a mobiltelefonok piacán. A kétezres évek elejének telekom-összeomlása azonban fájdalmasan érintette a céget és teljes átszervezésre kényszerítette. A 2001-ben, 50-50 százalékos részesedéssel létrehozott Sony Ericsson néhány éven át szárnyalt a jó minőségű kamerával és multimédia-lejátszóval ellátott telefonjaival, ám végül alulmaradt az okostelefonok versenyében.

kivásárlás okostelefon Sony Ericsson vegyesvállalat
Kapcsolódó cikkek