Cégvilág

Világítási hulladékkal dolgoznak

Elhasznált világítástechnikai hulladékokat hasznosító üzem építését kezdi meg decemberben a Békés megyei Mezőkovácsházán az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.

 A projekt a magyar–román határ menti együttműködési program keretében valósul meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alapja, valamint Magyarország és Románia támogatásával. A fényforráshulladékok (izzók, energiatakarékos lámpák, fénycsövek) nem gyűjthetők ugyanazokban a konténerekben, mint az általános elektronikai hulladékok.

A különböző kémiai anyagokkal szennyezett fényforráshulladékok fő alkotórésze az üveg, amelynek törését el kell kerülni. A feldolgozás során szakszerűen kell eltávolítani a fénycsövekben és a különböző lámpákban rejlő és a környezetre káros anyagokat, például a higanyt és a különböző fényporokat.

A megfelelő visszagyűjtési, korszerű újrahasznosítási rendszer segítségével nagy mennyiségű hasznos alapanyagot biztosítanak a fényforrás- és az üvegipar számára. A hasznosítás foka 85-90 százalékos. Az üzemben 2012 januárjában indul a munka.

Éves szinten Magyarországon 120 ezer tonna e-hulladék képződik, ebből az Electro-Coord több mint 30 ezer tonnát gyűjt be és dolgoztat fel, amelyből 26 ezer tonna másodlagos nyersanyagként kerül vissza
a termelési folyamatba.

electro-coord higany világítástechnika fénypor hulladék
Kapcsolódó cikkek