Cégvilág

Fordulat az Apple-Samsung csatában: az EU közbeszólt

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított, hogy kiderítse, a Samsung megsértette-e az EU versenyjogi szabályait az Apple ellen indított harcában.

A The Inquirer tudósítása szerint maga az Apple hozta nyilvánosságra az EU vizsgálatának hírét. Az almás cég megfogalmazása szerint a koreai rivális szabadalmi jogokkal és licenszekkel kapcsolatos viselkedése olyannyira sokkoló, hogy már Brüsszel is foglalkozik a kérdéssel. A vizsgálat lehetséges következményeként az EU akár arra is kötelezheti a Samsungot, hogy vonja vissza az Apple-lel szembeni szabadalmi igényeinek többségét.

A koreai vállalat megerősítette, hogy az Európai Bizottság információt kért tőle a szabadalmi ügyek kapcsán és hangsúlyozta, hogy teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal. Ugyanakkor az óriáscég állította: mindig diszkrimációmentesen állt a mobil szabadalmak licenszeinek kérdéséhez.

Az Apple egyébként azt állítja, hogy a Samsung nem csak az Egyesült Államokban, de nyolc másik országban is eljárást indított azért, hogy rákényszerítse a céget "az utánzás eltűrésére". Az amerikai vállalat agresszív, globális kampány vezetésével vádolta a versenytársát. 

A világ két vezető okostelefon- és táblagépgyártója között ez év tavasza óta folyik a pereskedés. A bírósági adok-kapokat áprilisban az Apple kezdte azzal, hogy azt állította, a Samsung Galaxy modelljei – beleértve a tableteket is – a „megszólalásig” hasonlítanak a kaliforniai fejlesztők alma logójú iPhone-jaira és iPadjeire. Ennek nyomán egyebek mellett a német, a holland és az ausztrál piacon érték el azt, hogy megtiltsák a dél-koreai gyártó egyes mobileszközeinek a forgalmazását. A Samsungnál ugyanakkor már azt is vizsgálják, milyen más országban van még esélyük arra, hogy a „piaci versenyt” ők is jogi útra tereljék.

Európai Bizottság szabadalom Apple licensz Samsung versenyjog
Kapcsolódó cikkek