Cégvilág

Gázháború - Kína borsot tör Moszkva és Európa orra alá is

Kínának az orosz gáz iránti kereslete csökkenhet, miután a Türkmenisztánnal szerdán aláírt szerződése alapján az onnan származó gáz mennyisége megháromszorozódik és 2014-2015 között évi 65 milliárd köbméterre növekszik.

Erről  Kommerszant című orosz üzleti lap számolt be meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A RIA Novosztyi szerint Türkmenisztán azt tervezi, hogy a jövő évtől már 40 milliárd köbméter gázt ad el Kínának a jelenlegi 17 milliárd köbméter helyett.  A gázt a Türkmenisztán-Üzbegisztán-Kazahsztán gázcsővezetéken keresztül szállítják Kínába.

A Kommerszant szerint Türkmenisztán akkor kezdett el versengeni Oroszországgal az ázsiai gázpiacon, amikor a Gaffney, Cline and Associates auditorai a türkmenisztáni fő gázmező, a déli Iolotan tartalékainak mennyiségére vonatkozó becslésüket felfelé, 13-21 ezer milliárd köbméterre módosították. Ez azt jelenti, hogy a türkmén terület a világ második legnagyobb gázmezője. 

Oroszország 1 000 köbméternként 400 dollárért akar gázt eladni Kínának, vagyis ugyanazt az árat alkalmazná, amit európai partnerei esetében is. Ugyanakkor a tárgyalásokat ismerő források szerint a Kínának szánt türkmén gáz ára csak mintegy 250 dollár lenne. Ennek fejében Kína további befektetést valósítana meg a déli Iolotan fejlesztésében, amelyre már 4 milliárd dollárt költött, és segítene a Türkmenisztán-Üzbegisztán-Kazahsztán-Kína gázcsővezeték kapacitásának bővítésében.

Egy kínai diplomata úgy fogalmazott: "Peking nem akarja, hogy Türkmenisztán csővezetéket építsen az felé, így más gázárat harcoljon ki az európai piacon, és aztán növelje azt Kína tekintetében is." Kína tehát mindent elkövet azért, hogy teljes egészében lekösse a türkmén gázkészleteket, miközben folyamatosan tárgyal az orosz gázegyüttműködésről is.

gázszállítás Oroszország gáz Orosz gázmező
Kapcsolódó cikkek