Cégvilág

METÁR: Meddig vizsgálódnak Brüsszelben?

Lapunk legfrissebb információi szerint nehezen remélhető, hogy az új megújuló energiatámogatási rendszert a brüsszeli illetékesek fél évnél rövidebb idő alatt átvizsgálják, véleményezzék.

Háromszintű hazai jogszabályrendszeren kell végigfuttatni az új megújuló energiatámogatás rendszerét, és Brüsszellel is két lépcsőben célszerű egyeztetni.


Mindez azért érdekes, mert az elmúlt napokban két fő magyarázat látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy 2012 júliusa helyett miért csak 2013. január 1-jén lép életbe a METÁR. Az egyik ok az új szabályozás nem megfelelő előkészítése. Éppen ez a késedelem merült fel annak indokaként, hogy Olajos Pétert, az NFM megújuló energiáért felelős helyettes államtitkárát nemrég Orbán Viktor miniszterelnök felmentette. Igaz, Olajos Péter tegnap a Világgazdaság Online-nak úgy nyilatkozott, hogy amíg ő felelt a METÁR előkészítéséért, minden határidőt tartottak.

A késlekedés másik okaként azt jelölte meg néhány napja Bencsik János energetikáért felelős NFM államtitkár, hogy a tervezetet 6-18 hónap alatt hagyhatják jóvá Brüsszelben. Olajos Péter ennél rövidebb, 3-4 hónapos eljárási időről tájékoztatta lapunkat.

A két közlés közti különbség – ami igencsak fontos a megújuló energia beruházásokra készülő, illetve ilyeneket üzemeltető hazai társaságoknak – abból adódik, hogy milyen menetrendet követünk az európai uniós notifikáció során. Kérhetjük is, de el is hagyhatjuk a prenotifikációs részt. Utóbbi megoldás azonban jogalkotói vélemények szerint azért nem ajánlott, mert éppen ez az a szakasz rövidítheti le a következőt, magát a notifikációs eljárást.

A prenotifikációs bizottsági munka, vagyis a hazai és a brüsszeli szakértők közötti egyeztetés mintegy fél évig, tehát 2012. június végéig tarthat, legalábbis úgy tudjuk, az NFM erre számít. A folyamat lezárása legkésőbb szeptemberre várható. Magára a notifikáció formális eljárásaira októberben, a végső aláírásra pedig decemberben kerülhet sor.

Az előbbiekkel párhuzamosan folyik az említett, három lépcsős hazai jogalkotás. Az első lépcső a METÁR hazai törvényi előkészítése, vagyis a megújuló energiatermelés támogatásának beillesztése az áramtörvénybe. A második lépcsőben készülnek a vonatkozó kormányrendeletek, tehát maga a lényegi szabályozás, a harmadikban pedig a szabályozás technikai követelményeit megfogalmazó miniszteri rendeletek.

Úgy tudjuk, az első lépcsővel március derekára végezhetnek. Ezalatt kidolgozzák a jogszabályt, sor kerül a tárcán belüli, a KIM-mel történő, a közigazgatási és az államtitkári egyeztetésekre, majd megtárgyalhatja a tervezetet a kormány és a parlament is.

Márciusban indulhat a második lépcső. A tervezett jogszabályok a tárca, majd a KIM elé kerülnek, folyamatosak az egyeztetések Brüsszellel. Áprilisban megkezdődnek az egyeztetések a hazai tárcákkal és társadalmi szervezetekkel is. A prenotifikációval kapcsolatos közigazgatási államtitkári értekezlet a nyárra várható – júniustól szeptemberig bármikorra -, a METÁR-ról döntő, végső kormányülés pedig decemberre, ahogyan a törvény kihirdetése is.

Mindebből tehát egy 2013 eleji hatályba lépés következhet, korábbi nemigen.

megújuló metár Bencsik János Orbán Viktor NFM Olajos Péter KIM Brüsszel
Kapcsolódó cikkek