Cégvilág

Mobilnet: van, ahol már 90 százalék felett

Már van olyan ország a világon, ahol a mobilinternet-penetráció a teljes mobil-előfizetésekre vetítve meghaladja a 90 százalékot.

Ez az ország Dél-Korea, amely az elmúlt évtized során felmutatott átlagon felüli fejlődés révén a világ egyik legfejlettebb vezetéknélküli-piacává nőtte ki magát. A távol-keleti ország távközlési hatósága (KCC) szerint az ottani mobilnetes előfizetők száma már több mint 48 millió. A látványos felfutás főként a gyorsan növekvő okostelefon-penetrációnak köszönhető, amely a Wireless Intelligence összesítése alapján az idei második negyedév végére elérte a 28 százalékot. A piacvezető SK Telecom hálózatában 7,5 millió operációs rendszerrel is ellátott mobil van, egy negyedév alatt több mint hétszázezerrel nőtt a számuk, az év végére pedig a szolgáltató saját becslései alapján elérheti a tízmilliót is.

A penetráció növekedésében sokat segített az operátor
által több mint egy éve bevezetett korlátlan adatcsomag, amelyre az okostelefonnal rendelkezők kétharmada fizetett már elő. Hasonlóan dinamikus növekedési tervei vannak a második helyen álló KT-nak, amely a jelenlegi 5,2 milliós okostelefon-mutatót kívánja feltornászni az év végére legalább hétmillióra. Közel megduplázza okosainak jelenleg 2,1 millióra tehető számát a harmadik helyen álló LG U+ is. A cég 2011-ben 15 új okostelefont vezet be, többségét a társvállalatának számító LG modelljeiből.

Annak ellenére, hogy mindhárom szolgáltatónak nagyon fejlett a hálózata, nem kerülhetik el a további komoly beruházásokat, éppen a megnövekedett adatforgalomra tekintettel. Az első két operátor már el is indította új generációs LTE-hálózatát, a harmadik is megteszi azt még az év vége előtt. Mindhárom szolgáltató még 2013 vége előtt szándékozik országos szintűvé fejleszteni erre a technológiára alapozott rendszerét. Komoly segítség az ottani mobilpiacnak, hogy a készülékek szempontjából két meghatározó saját gyártója is van az országnak, a Samsung
és az LG.

Mindkettő ígéretet tett arra, hogy már ez év vége előtt
piacra dob többet is LTE-képes mobiljaiból. A Samsung első LTE-képes táblagépének is még idei a megjelenési terve. Ennek ellenére jelenleg is van igény a legegyszerűbb hang- és SMS-képes készülékekre, ez utóbbiak részesedése azonban már csak alig 10 százalék.
A Wireless Intelligence szerint Dél-Koreában 2015-re már tízmillió LTE-előfizetéssel számolhatnak a szolgáltatók.

a teljes mobil-előfizetésekre vetítve meghaladja a 90 százalékot. Világgazdaság-->

okostelefon internet penetráció mobilnet
Kapcsolódó cikkek