Cégvilág

Nőnek a biztonsági kihívások

A céges mobileszközök védelmét is központilag kell menedzselni a vállalatoknak, sőt, erre a célra legalább ugyanakkora hatékonyságú rendszert kell kiépíteni, mint évekkel ezelőtt az asztali számítógépek, majd később a notebookok esetében.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy olyan megoldásra van szükség, amelynek az alkalmazásával nem kell kompromisszumot kötni a vállalati biztonsági követelmények területén sem. Fontos az is, hogy a beállításai személyre szabhatók legyenek, mivel nem ugyanarra a védelmi szintre van szüksége például egy könyvelőnek, mint egy humánerőforrás-vezetőnek. Nemzetközi cégeknél célszerű helymeghatározást is alkalmazni, amely eltérő hozzáférést tesz lehetővé a felhasználóknak attól függően, éppen melyik országban tartózkodnak.

Egy jó rendszernek ugyanakkor az egyik leghasznosabb funkciója kétségtelenül a távoli zárolás és az adatmegsemmisítés lehetősége, amely egy biztonsági esemény észlelésekor SMS-t vagy e-mailt küld a felhasználónak, készüléklopás vagy elvesztés esetén pedig törli az eszközt a vállalat rendszeréből.

Ma már az alkalmazottak okostelefonokon és tableteken olvassák levelezésüket, intézik feladataik mind nagyobb részét, és sokszor ugyanezeket használják a magánéletben is. Jellemző, hogy az alkalmazottak androidos telefonjukat legtöbbször egy előre megadott minta rajzolásával zárják le. Feltöréséhez viszont elegendő egy jó fotó a kijelzőről, illetve egy képszerkesztő program, és máris bárki hozzáférhet valamennyi, a mobilon tárolt adathoz. Épp ezért fontos, hogy a cégek központilag menedzseljék a mobileszközeiket – figyelmeztet az IT-biztonsággal foglalkozó Noreg Kft.

kihívás okostelefon mobileszkozok biztonság notebook
Kapcsolódó cikkek