Cégvilág

Papp Magor: Már csak az ország vezetői segíthetnek az egészségügyön

Holnap fogadja Lázár János a rezidensszövetség elnökét, Papp Magort. A fiatal orvosok érdekeit védő szövetség elnöke azért kért egyeztetést a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetőjétől, hogy tájékoztassa őt az ágazatban dolgozók kritikus jövedelmi helyzetéről és munkafeltételeiről.

 Múlt héten ez ügyben sikeres megbeszélést folytattak Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével – mondta a Világgazdaságnak Papp Magor. Úgy látják, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a felügyelete alatt működő államtitkárság mozgástere beszűkült, csekély az eredménye a közel másfél éves tárgyalássorozatnak a tárca és a rezidensek között.
Papp Magor utalt a nyáron 600 rezidens részére meghirdetett ösztöndíjprogramra (a szakvizsga megszerzéséig havi 100 ezer forintot kapnak), amelyben 524 jelentkező után „kitették a betelt táblát”.

Rajtuk kívül még 2500 rezidens dolgozik a kórházakban, az ösztöndíj az orvoskar mindössze 2 százalékának javítja átmenetileg a jövedelmét. A szövetség az általános elégedetlenség miatt hirdette meg akcióját, amelynek keretében orvosok letétbe helyezik felmondólevelüket, és ha év végéig nem történik érdemi épés, elhagyják az országot. Ehhez eddig 2400-an csatlakoztak. A távozás súlyosan veszélyeztetné a betegellátást, hiszen már most 2000 körüli szakorvos hiányzik a kórházakból.

„Sajnos egy általános béremelésre valószínűleg a jövő évben sem lesz lehetőség”, de a pótlékok és az ügyeleti díj megemelésével szeretnének segítséget nyújtani dolgozóknak – mondta pénteken a védőnők és szülésznők konferenciáján Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Papp Magor erre úgy reagált a Világgazdaságnak: jól érezték, hogy az egészségügyön most már csakis az ország elsőszámú vezetői segíthetnek, arra a minisztérium önmagában kevés.

Vészhelyzet

Egyelőre nem hirdetnek ki szükségállapotot Szlovákiában az egészségügyben kialakult válság miatt – döntött a szlovák kormány rendkívüli ülésén szombaton este. A kabinet ma is ülést tart.

Azt követően alakult ki válsághelyzet, hogy a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) nem tudott megegyezni a kórházi orvosok követeléseiről. Szeptemberben mintegy 2000 kórházi orvos felmondott. A felmondási idő november végén lejár, így több kórház nem tudná ellátni feladatait.

Azt követően alakult ki válsághelyzet, hogy a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) nem tudott megegyezni a kórházi orvosok követeléseiről. Szeptemberben mintegy 2000 kórházi orvos felmondott. A felmondási idő november végén lejár, így több kórház nem tudná ellátni feladatait. -->

rezidens béremelés orvos fizetés Réthelyi
Kapcsolódó cikkek