Cégvilág

Több millió emberi napi étkeztetése van veszélyben

A korábbi kormány 2009-es áfa-emelése a szakadék szélére szorította a közösségi étkeztetési ágazatot, egy újabb emelés esetén pedig már elkerülhetetlen lenne a zuhanás – mondta Dr. Várnai Zsuzsanna társelnök a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján.

A Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján mutatta be a közösségi étkeztetési ágazat helyzetét bemutató Zöld könyvét, melyet a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségével (VIMOSZ) és a Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakszervezettel (VISZ) közösen dolgozott ki. Az ágazat jövőképe azonnali beavatkozás nélkül igen komor, a szektor szereplőit gazdasági ellehetetlenülés fenyegeti a növekvő működési költségek és a vendégszám drasztikus visszaesése miatt. Több millió ember napi ellátása és több ezer munkahely forog veszélyben – írja a Turizmus Online.

A Bizottság meggyőződése, hogy egy újabb áfa-elemelést, amit a jövő évre tervezett 27 százalékos áfa jelent, az ágazat szereplői már nem bírnának el, de ha a közösségi étkeztetési tevékenységre 18 százalékos áfa-kulcsot vezetnének be, az fenntartaná a szektor működőképességét.

„Bár ez az intézkedés a költségvetés bevételeit egyik oldalon visszafogná, ez még mindig kisebb hiányt eredményezne, mint ha a magas áfa tovább csökkentené a már jelenleg is alacsony fogyasztást. Javaslatunk tényleges költségvetési hatása – tekintettel arra, hogy a regisztrált forgalom több mint felében az állam és az önkormányzatok a megrendelők – minimális, nem éri el a 3 milliárd forintot” – mondta Román Péter, a VIMOSZ alelnöke.

Az áfa-csökkentésen túl a Zöld könyv javaslatai között szerepel a közbeszerzési szabályozás átalakítása is olyan módon, hogy a tendereken a legalacsonyabb ár helyett a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat legyen a preferált kiválasztási szempont.

vendéglátás közétkeztetés áfaemelés VIMOSZ költségvetés zöld könyv
Kapcsolódó cikkek