Cégvilág

Tovább küzdenek az utalványozók

„Kétéves átmeneti időszak alatt működjön egymás mellett párhuzamosan a Széchenyi pihenő (SZÉP) kártya és a papíralapú étkezési utalvány” – többek között ezt tartalmazza az a javaslatcsomag, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztériumnak juttatott el a három, étkezési utalvány forgalmazásra szakosodott vállalatot, az Edenredet, a Le Cheque Déjeuner-t és a Sodexót tömörítő Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) a cafeteria-rendszer tervezett átalakításával kapcsolatban.

A javaslatuk szerint januártól kétéves időtartamra be kellene vezetni egy olyan kizárólag melegétkeztetésre használható utalványt a SZÉP kártya mellé – utóbbival megegyező elfogadási körrel –, amelyet havi 12000 forintig kedvezményes adózás mellett adhatna a munkáltató. Emellett kezdeményezik, hogy az EUFE tagvállalatai is beléphessenek a SZÉP kártyát kibocsátók körébe, mert indoklásuk szerint a szakmai tudásukkal hozzájárulhatnának annak megfelelő elterjedéséhez, az elektronikus rendszerre történő zökkenőmentes átálláshoz.

Az EUFE úgy érvel ugyanis, hogy a jelenlegi elképzelések szerinti átalakítás számos potenciális veszélyt hordoz magában. Szerintük a jelenlegi bizonytalanság miatt többen dönthetnek úgy, hogy részben vagy egészben elfordulnak a cafeteriajuttatásoktól. Az EUFE állásfoglalása szerint az egyesülés tagcégei jelenleg százezer ügyfél, kétmillió munkavállaló és 40000 beváltóhely részvételével működtetik az utalványpiacot, ezért szerintük kétséges, hogy 2012 januárjától a SZÉP kártya át tudja-e venni az étkezési utalvány szerepét, hiszen a SZÉP kártya legnagyobb és legelső kibocsátója is csak mintegy kétszáz ügyféllel és alig több mint ezer beváltóhellyel tudott eddig szerződni, a kibocsátott kártyák száma a háromezer darabot sem éri el.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

cheque dejeuner Széchenyi kártya Sodexho SZÉP
Kapcsolódó cikkek