Cégvilág

Van pénz az adósságra

Az Egészségbiztosítási Alap szufficitjéből megkezdhető a kórházi adósság konszolidálása, és juthat pénz a drámai orvoselvándorlás megállítására. A gyógyítók és az ágazat háttéripara tegnap valóságtérképet készített, amelyet eljuttatnak az ágazat irányítóinak.

Törvényszerű a hazai kórházak 60 milliárd forintos eladósodása, hiszen az Egészségbiztosítási Alap (EA) gyógyító-megelőző ellátásokra fordított kiadásai reálértéken 250 milliárd forinttal maradnak el a húsz évvel ezelőttitől – fogalmazott Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke azt követően, hogy tegnap az ágazat szakmai szervezetei konzultáltak a számukra „hitelező” gyógyszer- és orvostechnikai cégek szövetségeinek vezetőivel. Az alulfinanszírozott rendszert mára a várólistára kényszerülő betegek, a rosszul fizetett dolgozók és az ágazat beszállítói tartják fönn – toldotta meg a gondolatsort Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke.

A kórházi szükségletek 90 százalékát kielégítő Teva, Euromedic és Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat vezetői mellett a 60 tagot tömörítő Orvostechnikai Szövetség vezetői vettek részt a konzultáción, ahol megerősítették: a kórházi kintnlevőségüket már nem fedezi az árrésük, csak hitelből tudják feltölteni a készleteiket. Ezért például a Hungaropharma minden kórháznál gyógyszerszállítási limitet szabott meg. Ha ezt eléri a kórház, csak készpénz ellenében juthat további gyógyszerekhez. Másoknak akkora az adósságuk, hogy készpénzes vásárlásra is csak akkor van módjuk, ha törlesztenek a korábbi tőketartozásukból. A gyógyszer nagykereskedők lépését indokolja a közel 30 milliárd forintos kinnlevőség, amelyből 12-vel a kórházak, a többivel a patikák tartoznak nekik – mondta Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek