Cégvilág

Egypályázós mobiltender?

Egy állami konzorcium lehet az egyetlen pályázó a mobiltenderen, mivel a kínált feltételek üzleti szempontból a külföldi és a hazai szakmai befektetőknek sem túl vonzóak.

Várhatóan nem lesz tényleges licit a 900 megaherzes frekvenciaárverésen, ágazati szakértők szerint ugyanis nagyon valószínű, hogy mindössze egyetlen – állami – induló adja le pályázatát a ma lejáró jelentkezési határidőig. Piaci pletykák szerint a tenderen a Magyar Villamos Művek Zrt, a Magyar Posta Zrt., és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. egy közös konzorciumot alkotva indul, s ellenfél híján minden bizonnyal létre is hozhatják a negyedik mobilszolgáltatót. 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) augusztus 4-én írta ki a 900 megaherzes sáv jelenleg szabad, 10,8 megaherznyi frekvenciamennyiségének használati jogára szóló árverést, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a jelenleg 3 szereplős piacot egy újabb szolgáltatóval bővítse. Ez utóbbi célt szolgálta, hogy a kiírás alapján a meghirdetett frekvenciasáv egybefüggő, 5 megaherzes blokkját az aukció első körében csak új, szakmai belépő számára tette elérhetővé a hatóság. Bár az eredeti kiírás szerint mostanra elvileg már a tender győztesét is ismernünk kellene, az NMHH azonban az elmúlt négy hónapban többször is módosított a kiíráson.

Először az ajánlatok beadásának határidejét tolták ki október 20-ról december 8-ra, majd november végén a licitálás módszerét is átírták. Az elmúlt hónapokban sokat találgatták, hogy mely vállalatok indulhatnak a tenderen, részben a módosítások miatt azonban nagyon úgy fest, hogy végül csak egyetlen pályázó lesz. Az érdeklődés hiányának oka ágazati szakértők szerint az, hogy lényegében lehetetlen olyan üzleti modellt összeállítani, amelyre építve a kínált feltételek mellett bármely külföldi szakmai befektetőnek megérné piacra lépnie. A hazai mobilpiacon pedig ahhoz már most túl éles a verseny, hogy egy tőkeerős vállalat kizárólag presztízsből megkísérelje a betörést.

További részletek a mai Világgazdaságban

Magyar Fejlesztési Bank mobiltender pályázat
Kapcsolódó cikkek