Cégvilág

Építőipar: Fekete év lehet 2012, EU-szinten is a legnagyobb zuhanás

A következő év lehet a lakásépítések mélypontja – véli az építőipari szakszövetség. Az ágazat cégei az idén 10-12 százalékos teljesítményzuhanást könyvelhetnek el, fellendülés jövőre sem várható.

Egy évvel ezelőtt a gazdaságkutatók és a szakmai szervezetek egybehangzóan azt jósolták, hogy a 2011-es évben megáll az építési ágazat teljesítmény zsugorodása, sőt 2-3 százalékos is lehet a bővülés. Az élet azonban felülírta a vágyakat-terveket: 10-12 százalékos mínuszt kénytelenek elkönyvelni az építőipari cégek erre az évre. Az eddig összesített cégadatok szerint az országos építés-szerelési tevékenység értéke 1700 milliárd forint körül várható. Az ágazati előtti utolsó évhez, 2006 évhez viszonyítva, összehasonlító árakon ez mintegy 45 százalékos termelés-visszaesést jelent.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) csütörtökön tartja szokásos évzáró közgyűlését, ebből az alkalomból készítette el összegzését, melyben mérleget von az elmúlt időszakról és megpróbálja előrevetíteni a következő évi tendenciákat.

A visszaesés valamennyi építményfőcsoportra jellemző, de eltérő mozgást mutat. A mélyépítés területén a recesszió csak 2009 év elejétől volt érzékelhető az állami és egyéb közösségi megrendelések (autópálya, hidak, környezetvédelmi beruházások, metró, stb.) elapadása miatt. A magasépítési, szak- és szerelőipari főcsoportban elhúzódó és az ágazati átlagot meghaladó a recesszió. Ennek hatását az is felerősíti, hogy ezen a területen nagyszámú közép- és mikrovállalkozás érintett.

Nyilvánvalóan a lakásépítő vállalkozások az elhúzódó építési piaci válság legnagyobb vesztesei, ők az elmúlt öt évben a piacuk 70 százalékát elveszítették. Az építőipari árak az elmúlt öt év egyikében sem érték el az mértékét. Az idén  mindössze 2,5 százalékos építőipari áremelés várható. Az ágazat cégei évek óta csak részlegesen tudják továbbhárítani az inflációs hatásokat a végső fogyasztóra. Az alacsony vállalási árak eredményeként 2011-re az ágazat árbevétel-arányos jövedelmezősége „0” lesz. Nyilvánvaló, hogy ez a cégek tömeges megszűnéséhez vezet. Az év egészében mintegy 5000 vállalkozás fog megszűnni. Az ÉVOSZ összesítése szerint az elmúlt 5 év alatt, mintegy 70 ezerrel csökkent az építőiparban legálisan foglalkoztatottak száma, egyúttal erőteljesen növekedett a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya.

A magyarországi építőipari termelés zuhanása az piacán is a legnagyobb. Néhány ország már túl is van az építéspiaci recesszió mély pontján. A belga, az osztrák, a lengyel a német, a francia piac élénkülést mutat, az olasz, portugál és szlovák piac csökkenése megállt, a szlovén, román és magyar építési piac tovább zsugorodik. A gazdasági válság, a nehéz piaci helyzet eredményeként a bankrendszer hitelezési összerándulása következtében számos cég működési és projektfinanszírozása ellehetetlenült. A szövetség számításai szerint a gazdasági válság következtében, országosan körülbelül 3 ezer milliárd forint értékű lehet azon építési beruházási volumen, amelyet az elmúlt három évben halasztottak el.

Mindezek következményei: több évtizede sikerrel működő cégek mentek tönkre, vállalati szervezeti, szakmai- és beszállítói rendszerek estek szét, a lánctartozás 400 milliárd forintra dagadt. A szövetség attól tart, hogy egyre inkább a feketegazdaság felé tolódnak el a vállalkozások.
Az irreálisan alacsony áron történő szerződéskötések következtében ebben az évben tovább nyílt az építőipari ár-érték olló. Ennek következménye, az adott létesítmény műszaki tartalmának folyamatos módosítása, ehhez párosuló szerződésmódosítások kuszasága, a valós műszaki teljesítések el nem fogadása, a jogos számlázások blokkolása, a lánctartozások állandósulása.

2011 évben uralkodó piaci jelenséggé vált az uniós forrás részek kifizetésének mérhetetlen elhúzódása. A kivitelezők hónapokon keresztül előfinanszírozzák a támogatási összegek  kifizetését ellenőrző bürokrácia idejét, a felkészületlen kedvezményezettek hozzá nem értő elszámolási, jelentési hiányosságaiból fakadó időszakokat. Az átadott műszaki ütemektől féléves távlatokba csúsznak el a pénzügyi ütemek.

A következő évi kilátások sem túl rózsásak. Az ágazat rendelésállománya, az ÉVOSZ számításai szerint 40 százalékkal lesz kisebb 2012. december végén, mint 2011 év végén volt – mondta lapunknak Koji László, a szakszövetség alelnöke. Ez azt vetíti előre, hogy 2012 év egészében biztos, hogy tovább csökken – 5-6 százalékkal – az  országos építés-szerelési tevékenység értéke.

A lakáspiac érdemleges élénkülésére jövőre az első fél évben egyáltalán nem lát reális esélyt a szakember: 2012 év lehet a lakásépítési mélypont. A devizahitelesek kormányzati megsegítése némi kényszermobilitást hozhat a lakáspiacon, de ez legfeljebb kisebb értékű lakásfelújítási, -korszerűsítési feladatot eredményezhet, ami elsősorban a mikro- és kisvállalkozások számára jelenthet munkát. Az ÉVOSZ szerint jövőre mindössze 15-16 ezer új lakást adnak át.

építés foglakoztatott építmény bankrendszer ÉVOSZ építőipar
Kapcsolódó cikkek