Cégvilág

Északi sarki hódítás, út Kínába - Nagyratörő Gazprom-tervek

A Gazprom orosz állami gázóriás a következő három évben mintegy 200 milliárd dollárt készül beruházni új projektek megvalósításába - jelenti a The Voice of Russia.

Egyes szakértők kételkednek abban, hogy a konszern képes lesz megvalósítani ezt az ambiciózus tervet, mások viszont úgy vélik, hogy a Gazpromnak igenis új mezők kifejlesztésére és új piacok feltárására kell összpontosítania a figyelmét. 2012-2015 között az orosz energiakonszern új gázmezők feltárását tervezi a kelet-szibériai Jamal félszigeten és  gázszállítási útvonalat  épít Jakutszktól Vlagyivosztokig. A programjában szerepel a Déli áramlat gázcsővezeték megépítése is, amely a Fekete-tengeren keresztül Európába vezet.

A Gazprom várhatóan közel 200 milliárd dollárt fektet be a projektek megvalósításába. És sok más vállalathoz hasonlóan e célra kölcsönöket akar felvenni és partnereket keres közreműködésre. Szergej Pravoszudov, az országos energia-intézet vezetője szerint "a Gazpromnak új piacokat kell megszereznie. Korábban a figyelme főleg Európára összpontosult, ám az ázsiai útvonalak is gyümölcsöző lehetőségeket kínálnak. Ugyanis Kínában nő az energiafogyasztás, és minden bizonnyal nagy kereslet mutatkozik majd orosz gázra. Japánban pedig elállnak a nukleáris erőművek építésétől, ezért ott is több gázt fogyasztanak majd. Miután a régi mezők csaknem teljesen kimerültek, a legfőbb ideje ujakat kifejleszteni, mindenekelőtt Kelet-Szibériában, Jakutszkban - összegzett Szergej Pravoszudov.

A következő években a Gazprom programjában szerepel a Barents-tengeren a Shtokman mező feltárása. Ez lehet a világ legnagyobb működő olajmezeje az északi sarkvidéken. A Gazprom ezen kívül befektetni készül az Altáj gázcsővezeték megépítésébe is, amely összeköti Oroszországot Kínával. Az első szállítások a tervek szerint 2015 végén, 2016 elején indulnak be.

csővezeték befektetés Shtokman Gazprom
Kapcsolódó cikkek