Cégvilág

Itt a MÁV-ÖBB megállapodás!

Eredményesen zárult a MÁV Csoport és az ÖBB Holding AG, azaz az osztrák szövetségi vasutak közötti tárgyalás sorozat.

Ennek eredményeként a két társaság vezetője – Szarvas Ferenc, a MÁV elnök-vezérigazgatója és Christian Kern, az osztrák állami vasúttársaság vezetője –, olyan hosszú távra szóló megállapodást írt alá, amely az elkövetkező évekre vonatkozóan kijelöli a vállalatcsoportok együttműködési területeit.

Két szomszédos ország vasúttársaságainak ilyen mértékű összefogása, – amelyet deklaráló megállapodást 2011. december 2-án látta el kézjegyével Szarvas Ferenc és Christian Kern – példaértékű Európában. Az így létrejövő együttműködés javítja mindkét társaság működési hatékonyságát és szolgáltatási színvonalát, a közös fellépés pedig erősíti a társaságok pozícióját, az egyre inkább erősödő piaci versenyben. A tervek megvalósulását nagymértékben elősegítik a két ország kormányának erőfeszítései a vasúti árufuvarozás közlekedéspolitikai keretfeltételeinek javítása terén.

A „Stratégiai Együttműködési Megállapodás az ÖBB-Holding AG és a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. között a vasúti közlekedés és vasúti fejlesztések területén történő együttműködésről” címet viselő dokumentum különböző, pályavasúti személyszállítási, vontatási és gépészeti témában vetíti előre a vasúttársaságok együttműködését. A két vállalatcsoport a Megállapodás keretében az együttműködés koordinálására és értékelésére állandó irányító testületet, valamint a szakterületek irányítására és a további kooperációs lehetőségek feltárására munkacsoportokat hoz létre.  Az együttműködés keretén belül már több területen is előkészítettek a szakemberek a szerződéseket.

A MÁV és az ÖBB, a most megkötött együttműködéssel nemcsak a magyar piacon, hanem a teljes délkelet-európai régióban megerősödhetnek, sőt további terjeszkedésüket is elősegíti a megállapodás. Mindehhez Magyarország előnyös földrajzi elhelyezkedése és meglévő vasúti infrastruktúrája is hozzájárul. Az osztrák vasúttársaság a Rail Cargo Austria, valamint leányvállalata, a Rail Cargo Hungária, már rendelkezik a térségben piaci pozíciókkal, a magyar állami vasúttársasággal való együttműködés révén pedig még nagyobb lehetőség nyílik az osztrák fél számára.

 

náv Rail Cargo megállapodás öbb
Kapcsolódó cikkek