Cégvilág

Miért ne érdemes székhelyváltással menekülni a NAV elől?

2011-ben senki nem találja a helyét. Legalábbis a cégek esetében, derül ki a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControll.hu elemzéséből.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szorgalmasan ellenőrzi azokat a cégeket, amelyek székhelyüket az ország különböző területéről Budapestre, illetve Pest megyébe helyezték vagy helyezik át. A azonban a régió székhelyszolgáltatói által biztosított címekre bejelentkezett adózókra is fókuszál. A kérdés azért sem elhanyagolható, mert a NAV szerint több ezer gazdasági társaság van bejegyezve valamilyen kockázatosnak ítélt székhelyre.

A PartnerControll.hu adataiból az derül ki, hogy közel 1500 cég váltott egy éven belül legalább kétszer székhelyet, ami valószínűsítheti a hitelezők vagy a NAV előli menekülést. A NAV vizsgálat alapján a közép-magyarországi régió ítéltetett az összes közül a legveszélyesebbnek. A NAV ugyanis a régióban nemrégiben alakult vállalkozások egy hatodánál látja úgy, hogy címadataival nincs minden rendben. Az adóhivatal címlistájának első két tételéhez például 710 társaság van bejegyezve egy címre.

A PartnerControll.hu adatai ezzel egybevágnak, a céginformáció szolgáltató ugyanis azt vizsgálta, hogy idén hány cégnek változott meg a székhelye oly módon, hogy másik megyébe költözött és ezáltal a cégjegyzékszáma és adószáma is megváltozott. Majdnem 10 000 cég változtatta meg székhelyét az elmúlt évben megyén kívül, ebből 4001 a fővárosba, további 2223 pedig Pest megyébe költözött, áll a PartnerControll.hu döntéstámogató céginformáció szolgáltató statisztikájában.

A Főváros és Pest megye után Fejér megyéből költözött el a legtöbb cég, de Borsod-Abaúj- Zemplén és Bács-Kiskun megyében is jelentős volt a cégek „mozgása”. Vas megyét hagyta el a legkevesebb vállalkozás, de Békés, Nógrád és Tolna megyében is alacsony maradt a migráció. Mivel a fővárosba költözött a cégek nagy része, a legtöbb vidéki megyébe kevesebb cég költözött, mint amennyi áthelyezte székhelyét onnan. Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyék voltak Pest megyén és a Fővároson kívül azok a területek, ahová több cég költözött, mint amennyi elhagyta a megyét.

A NAV úgy határozott, hogy - mivel a székhelyváltó cégek adózói életútját az adott megyei adóigazgatóságok ismerik -, továbbra is a korábbi székhely szerint illetékes igazgatóságok folytathatják le a vizsgálatokat. A menekülni kívánó cégek így valójában egy helyben topognak, és a NAV elől már kevésbé menekülhetnek, azonban azon cégek keveset tehetnek, akiknél tartozást hagyott hátra az elköltözött vállalkozás. Ők leginkább a megelőzésben bízhatnak, valamint abban, hogy ha szerződéskötés előtt alaposan ellenőrzik üzleti partnereiket, sok fejfájástól kímélhetik meg magukat.
 

NAV székhely székhelyszolgáltató tartozás partnercontroll hitel székhelyváltás bisnode
Kapcsolódó cikkek