Cégvilág

Pénzpumpára vágyik a német energiaóriás

Németország legnagyobb energiakonszernje, az RWE jelentős tőkeemelés mellett határozott mozgástere növelése érdekében, az energiatermelés terén bekövetkező fordulat leküzdésére.

Gyorsított eljárással összesen 80,4 millió részvényt készül elhelyezni intézményi befektetőknél az RWE. Emellett 52,3 millió törzsrészvényt újból kibocsátana a vállalat. Ezen kívül a konszern 28,1 millió saját részvényt akar eladni, ami az alaptőke 5 százalékának felel meg. Az RWE több mint 2 milliárd euró bevételre számít az akció kapcsán a Handelsblatt cikke szerint.

Az atomenergia-termelés leállítása nagy nyomás alá helyezte az esseni áramóriást. Az idei első kilenc hónapban a konszern nettó eredménye több mint 46 százalékkal, 1,4 milliárd euróra csökkent. Az energiafordulat mellett a csökkenő áramárak és a gázüzletben jelentkező tartós problémák is megterhelték az eredményt.  A konszernnek milliárdos beruházásokat kell megvalósítania a hagyományos erőművi kapacitásokban és erősítenie pozícióját a megújuló energiák terén. A cég a következő években a globális 72 000 munkahelye közül több mint 8000-et felszámol.

A fukusimai atomerőmű-baleset után a német kormány a június elején hozott határozatot arról, hogy legkésőbb 2022 végéig bezárják az ország atomerőműveit. Az erőművek többsége már 2021 végéig beszünteti működését, de a három legkorszerűbbet – biztonsági tartalékként – véglegesen egy évvel később zárják be.

Az E.On és az RWE erre reagálva közölte, hogy a kormánytól kártérítést követel, és a rájuk kivetett úgynevezett fűtőelemadót jogi úton támadja meg. A szóban forgó két cég, az E.On és az RWE az atomenergia alkalmazásáról tervezett lemondást egyaránt elsietettnek nevezte, és úgy vélekedett, hogy a kormányzati tervek nyomán a fűtőelemadó minden jogi alapját elveszítette.

Jürgen Großmann, a német RWE konszern vezérigazgatója az atomstop kapcsán arra intette a politikusokat, hogy fontolják meg tetteik következményeit. "A fogyasztók többet fizetnek majd az áramért és számtalan cég újra átgondolja, hogy megfelelő hely-e a számára Németország" – fogalmazott az RWE feje. Jürgen Großmann úgy látja, hogy a német kormánynak az a döntése, mely szerint az ország 2022-re teljesen felszámolja az atomenergiától való függését, veszélyezteti Berlin gazdasági vezető szerepét.

tőkebevonás atomenergia konszern RWE erőmű
Kapcsolódó cikkek