Cégvilág

Végleg meghiúsult a gigaügylet

Hivatalossá vált, hogy meghiúsul a 2011-es esztendő legnagyobb felvásárlási ügylete, s az AT&T visszavonja a T-Mobile amerikai leányvállalatára tett ajánlatát.

Helyi lapértesülések szerint az AT&T és a Deutsche Telekom (DT) vezérigazgatója telefonos egyeztetés során döntött úgy, hogy felhagynak a tranzakció lezárásáért az amerikai hatóságokkal folytatott szélmalomharccal. A két távközlési óriás még márciusban jelentette be a 39 milliárd dollár értékű akvizíciót, amellyel az Egyesült Államok második és negyedik legnagyobb mobilszolgáltatója egyesítette volna erejét, létrehozva a piac első számú, közel egyharmados részesedéssel rendelkező szereplőjét. A konkurensek – különösen a jelenleg harmadik Sprint Nextel – már a bejelentést követő napokban támadták a tranzakciót, mondván, az új cég 130 millió előfizetőjével, a jelenleg is piacvezető Verizonnal együtt a teljes piac háromnegyedét fedte volna le.

A versenytársak aggályai önmagában még nem jelentettek volna problémát, nyár végén azonban kiderült: a hatóságok is úgy ítélik meg, hogy az összeolvadás csökkenti a fogyasztók választási lehetőségét, s ezzel sérti azok érdekeit. A fúziót az igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) is elkaszálta, így már hetekkel ezelőtt sejteni lehetett, hogy ha meg is valósul az ügylet, akkor is hónapokkal csúszik a lezárás az eredetileg tervezett 2012 eleji időponthoz képest.

Az akvizíció meghiúsulásával egyébként az AT&T egyes becslések szerint 6 milliárd dollárt is bukhat. A két cég megállapodása értelmében ugyanis az amerikai társaság 3 milliárd dollárnyi bánatpénzt köteles fizetni partnerének, s emellett különböző frekvenciasávokat is át kell engednie a T-Mobile-nak.

Más kérdés, hogy a német csoport is csak látszólag jár jól a tranzakció bukásával. Elemzők szerint a készpénzben ígért 3 milliárd dollár ugyanis csak 12–24 hónapra fedezi az elmúlt nyolc hónapban majd 850 ezer ügyfelét elvesztő amerikai leány működési költségeit. A vállalat ráadásul komoly elmaradásban van a versenytársakhoz képest, s így nagyjából 8-9 milliárd dollárt kellene hálózatfejlesztésre fordítania, mivel azonban a csoport ezt szeretné elkerülni, feltehetőleg ismét vevőkeresésbe kezdenek.

Ereszkedő árfolyamok

A befektetők ugyan nem fogadták túl lelkesen az AT&T és a DT döntését, a bejelentés azonban komoly mozgást sem hozott a piacon. Az amerikai vállalat részvényei 0,4 százalékkal értékelődtek le hétfőn az amerikai kereskedésben, míg a német csoport kedden 2,2 százalékos mínuszban nyitott, innen azonban némileg erősödött a nap során.


felvásárlás T-Mobile DT FCC Deutsche telekom AT&T
Kapcsolódó cikkek