Cégvilág

Agyonvágta a chipsadó a snackpiaci reményeket

Drasztikusan csökkentette a Chio Kft. tavalyi árbevételét az ősszel bevezetett népegészségügyi termékadó (neta). A hazai snackpiacot vezető vállalat 11,6 milliárd forint árbevételt realizált tavaly, ez mintegy 5 százalékos csökkenés 2010-hez hasonlítva.

 „A csökkenést a kevés konzultáció után bevezetett neta okozta, ez kilogrammonként 15-30 százalékkal növelte a chipsek árait” – mondta a január 1-jével kinevezett Merkler Róbert ügyvezető igazgató. Vagyis a komoly többletteherként megjelenő jelentős fogyasztói árnövekedést okozott, ami 10 százalékos forgalomcsökkenéshez vezetett. Így összességében a neta bevezetése miatt és az áfaemelés ellenére az állam bevételei egyelőre csökkentek. Alig észrevehető tételt jelent a költségvetésben az új adó: ebből a várt 5 milliárdnál is kevesebb, 3,3 milliárd forint folyt be a költségvetésbe.

A neta tavaly kilogrammonként 200 forint volt, ez év elejétől 250 forintra emelkedett. Erre az évre a 15400 tonna termékmennyiség további 1-1,5 százalékos csökkenését várja a Chio, viszont az árbevétel az miatt 3 százalékkal növekedhet. A teljes árbevétel 27 százaléka az exportpiaci – Csehország, Lengyelország, Románia, Bulgária – eladásokból származik. A snackpiac szűkülése ellen a vállalat új termékekkel lép majd a piacra a nyári nagy sporteseményekhez időzítve.

„Nagy hangsúlyt fektetünk a régiós piacra, hiszen az ott elnyert termelési mennyiséggel tovább tudjuk növelni a győri üzem hatékonyságát” – fogalmazott Merkler Róbert. Tudni kell, hogy a győri üzemfejlesztési tervek lekerültek a napirendről, míg a zirci sütőüzemet már korábban bezárta a tulajdonos. Abból, hogy a burgonyachips gyártása átkerült Csehországba, a fogyasztók semmit nem érzékelhettek, hiszen ugyanazon recept alapján készítik a termékeket.

2007 volt az utolsó év, amikor a piac növekedett, 2008-ban stagnált, 2009-ben pedig már értékben 5 százalékos csökkenést szenvedett el. Ezen belül a legmarkánsabb, nagyjából 15 százalékos a burgonyachips forgalmának visszaesése volt. Ezt kompenzálták bizonyos fokig a magok – a popcorn és a mogyoró –, amelyeknél minimális volt a csökkenés.
 

 

chips adó snack
Kapcsolódó cikkek