Cégvilág

Földhővel olcsóbb, mint gázzal

A gázfűtésnél majdnem 70 százalékkal lesz olcsóbb annak a Debrecen közeli, 15 milliárd forintos szálloda és szórakoztató komplexumnak a hő- és melegvíz ellátása, amely KEOP támogatással fogott egy geotermikus projektbe.

Egy Debrecen közelében létesítendő szálloda és szórakoztató központ, valamint egy közeli szálloda fűtéséről gondoskodik majd az a geotermikus projekt, amelynek előkészületei már tartanak, átadását pedig 2013-ra tervezik.

 „A közel 477 millió forintos beruházáshoz tavaly októberben 229 millió forint KEOP támogatást nyertünk. Várakozásaink szerint a geotermikus megoldással, sokkal olcsóbban oldjuk meg a fűtést és meleg vízellátást, mintha gázt használnánk” – tájékoztatta lapunkat Nagy Levente, az Arbo Invest Zrt. projekt menedzsere.

Gáz felhasználásával a fűtési költség évi 65 millió forint lenne, geotermikus energiával csupán 21 millió, vagyis a megtakarítás évi 44 millió forint. A beruházás teljes bekerülési költsége a tervezett felhasználásokat figyelembe véve körülbelül 11 év alatt térül meg.

További részletek a mai Világgazdaságban

földhő gáz geotermikus
Kapcsolódó cikkek