Cégvilág

Fujifilm, Nissan: A svájci módszert követelik a japán óriások

Sigetaka Komori, a Fujifilm elnöke úgy nyilatkozott: a japán kormányzatnak Svájchoz hasonlóan árfolyamplafont kellene bevezetnie, hogy megóvja a jent a túlzott erősödéstől.

A március 15-vek végződő üzleti évben a Fujifilm a várakozások szerint a tavalyihoz képest 15 százalékkal alacsonyabb, 1,8 milliárd dollárnak megfelelő üzemi eredményt ér el, a vállalat elsősorban az erős jent hibáztatja a lefelé módosított prognózisért. Sigetaka Komori, a konszern elnöke egy a Reuters által idézett interjúban úgy nyilatkozott, a japán kormány gyenge vezetőnek bizonyul, ezért a cég olyan segítséget kér Tokiótól, mint amilyet a svájci jegybank alkalmaz.

Eszerint a jen esetében is árfolyamplafont vezetnének be, megvédve így a devizát a túlzott erősödéstől, ami rendkívül kedvezőtlen a nemzetközi piacokra termelő japán vállalatok számára. A 2007-es árfolyamokkal számítva a Fujifilm például rekord profitot könyvelhetne le ebben az üzleti évben.

Egyébként nem Komori az egyetlen, aki a devizakorlát bevezetését követeli, korábban Carlos Ghosn, a Nissan vezére is hasonló intézkedést követelt, egyelőre hiába. Dzsun Azumi pénzügyminiszter elutasította a kezdeményezést, mondván: az nem lehetséges, mivel túl nagy mennyiségű jen forog a piacokon. Mivel a jen a dollár és az euró után a harmadik legfontosabb kulcsdeviza, a kormány nem mehet el odáig, ameddig a svájci jegybank – állította a tárcavezető.

Nissan deviza jen Japán fujifilm árfolyamkorlát Ghosn
Kapcsolódó cikkek