Cégvilág

Jöhetnek a kockázatéhes befektetők - Hazai irodapiac, most

A magyarországi ingatlanbefektetések forgalma egy év alatt megháromszorozódott, ami jól tükrözi a regionális befektetési piac aktuális alakulását – hangzott el ma a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó hagyományos évértékelő tájékoztatóján.

Az irodapiaci fundamentumok is javultak, alacsonyabb kihasználatlansági mutatóval és fellendülő bérlői aktivitással köszöntve az új évet. A bérlők egyre tudatosabbá válása és a fejlesztők kockázatkerülő viselkedése új piaci mintákat alakít ki.
 
A kereskedelmi ingatlanbefektetések volumene a közép-kelet-európai régióban (KKE) 2011-ben meghaladta a 11,2 milliárd eurót, ami kétszerese a 2010-es értéknek. – derül ki a CBRE legfrissebb kutatási adataiból. A negyedik negyedév erős hajrája alátámasztotta a CBRE december elejei azon várakozását, hogy számos függőben lévő ügyletet lezárnak az év végéig.
 
Tim O’Sullivan, a CBRE társigazgatója a jelentést kommentálva azt mondta: „Látunk hajlandóságot a befektetőkben arra, hogy Magyarországra jöjjenek, ám kérdéses, hogy a trend fennmarad-e a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalások által meghatározott finanszírozási környezetben a korlátozottan rendelkezésre álló források mellett. A jelenlegi hitelszerződések refinanszírozása valamint a tulajdonosok és a kockázatéhesebb befektetők közötti potenciális partnerség további üzleteket hozhat 2012 során.”
 
Közel 620 millió euró (175 milliárd forint) értékű tranzakciót bonyolítottak le Magyarországon 2011-ben, szemben a 2010-es 180 millió euróval. Az első félévben a helyi befektetők sokkal aktívabbak voltak, ami relatív nagyszámú tranzakciót jelentett, bár a legtöbb üzlet kisméretű volt. Legfőképpen kiskereskedelmi, hosszú távú bérleti szerződésekkel rendelkező ingatlanok cseréltek gazdát, jellemzően a fővároson kívül. Ebben a piaci szegmensben a magyar vásárlók előnyt kovácsolhattak a helyi piacismeretükből.

 Tim O’Sullivan hozzátette: „Annak alapján, hogy az éves befektetési forgalom megtriplázódott 2011-ben az előző évhez viszonyítva, illetve két jelentős irodapiaci tranzakciót is lezártak az elmúlt hónapban, azt mondhatjuk, hogy a piac prémium része vonzó maradt a manapság észlelt gazdasági és politikai turbulenciák ellenére. A jelenlegi ’kilengések’ után stabilizálódó piacon lassú évkezdést várunk 2012-ben. A pénzintézetek óvatos hitelezési politikája továbbra is akadályozza a potenciális vevőket abban, hogy a jelenlegi lehetőségeket kihasználják. A befektetők továbbra is megfontoltak, várakozó állásponton maradnak, amíg a stabilitás visszatér a piacokra. 2011-hez hasonlóan az év második felére várjuk az aktivitás ismételt növekedését.”
 
A negyedik negyedév kimagasló irodakeresletének hála az éves bérbeadás 2011-ben közel 400.000 négyzetmétert tett ki . Ez csupán 2-3 százalékkal alacsonyabb, mint a piacon valaha mért legmagasabb bérbeadási adat. Mivel újfent a megújítások adták a bérlési aktivitás oroszlánrészét, és továbbra is az átköltözés a fő mozgatórugó, a fizikailag elfoglalt irodaállomány csupán 60.000 négyzetméter spekulatívan fejlesztett területtel nőtt és további 55.000 m2-rel a K&H székház átadásával.

bérlő kockázat befektető CBRE ingatlanpiac iroda
Kapcsolódó cikkek