A decemberi távhő árszabályozás arra mindenképpen elég volt, hogy nem lesznek gyors csődök a szakmában, arra viszont nem, hogy hosszú távon hogyan tervezzenek a szakma cégei, közölte Vinkovits András, a Budapesti Erőmű Zrt. vezérigazgató-helyettese az EnergiaInfó háttérbeszélgetésén.

Mivel nyitott, hogy milyen lesz a következő időszak szabályozása, nem tudni azt sem, hogy milyen gázt kössenek le a távhőtermelők, vagy, hogy milyen költségszerkezettel dolgozzanak. Célszerű lenne tehát a szabályozás kialakítóival közösen kidolgozni a hosszabb távra is kiszámítható működést megalapozó tarifarendszer szempontjait, alapjait.

Fekete Csaba, a Magyar Távhőszolgáltatók Szövetségének (MATÁSZSZ) elnöke a szolgálatói területre is igaznak látja a fentieket. A szakember emlékeztett, hogy politikai szempontból helyes lépés volt a távhőtarifák tavalyi befagyasztása, valódi hatósági ármeghatározás azonban decemberig nem történt. Hosszú távon azonban más jövőkép kell, a MATÁSZSZ dolgozik is egy olyasfajta modell megfogalmazásán, amely benchmark jellegű hatósági árképzésen alapulna.