Cégvilág

Minimális napidíjat állapíthatnak meg az idegenvezetőknek

Együtt állapíthatják meg az idegenvezetők és hazai utazási irodák az idegenvezetők legalacsonyabb napidíjait - hangzott el a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) 2012-es közgyűlésén Esztergomban.

A közgyűlésen megjelent turizmus ágazati szereplők mind hangsúlyozták a szervezettel történő együttműködés fontosságát olyan stratégiai kérdésekben, mint Molnár József, a Budapesti Turisztikai Desztináció Menedzsment ( BTDM) elnöke által említett fővárosi turizmus koncepció. Ezt december 31-ig szerette volna elkészíteni a főváros idegenforgalmi marketingjéért felelős BTDM, de jelenleg úgy néz ki, hogy hosszasabb előkészületet követően leghamarabb március 31-én nyútjhatják be. Fontos kérdésekben azonban 2-3 héten belül a MISZ-szel konzultálnak.

Ezek - mint Molnár József a Turizmus Online-nak elmondta - az illegális idegenvezetést, a turistabuszok akadálymentes közlekedését, parkolási gondjait illetve a nyilvános illemhelyek hol-, hol nem létét érintik. A buszparkolás problémáinak orvoslása különösen a Mátyás Pince előtti helyzetet, illetve a Budai Vár környékét érinti.

A MUISZ képviseletében, a közgyűlésen megjelent Molnár Gabriella elnök biztosítva a BTDM-et a MUISZ együttműködési hajlandóságáról. Arra az idegenvezetői felvetésre reagálva, hogy a MUISZ folytasson egyeztetést az idegenvezetők minimális munkadíjairól Molnár Gabriella úgy reagált: „Szorgalmazom a MUISZ elnökségi ülésén”. Molnár a Turizmus Online érdeklődésére megerősítette ebbéli szándékát hozzátéve, hogy keresztül vihető az ügy.

A Turizmus Online által megkérdezett idegenvezetők szerint azonban ez nem lesz egyszerű feladat. Egyrészt mert a nyelvek szerint differenciált napidíjakkal úgy kell közös nevezőre jutni, hogy az megfeleljen a legdrágább japán vagy manysi nyelven beszélő idegenvezetőnek csakúgy, mint egy németesnek. Másrészt többen úgy vélik, mindig lesz, aki alákínál a „hivatalos” árnak, ennek pedig nyilván az iroda örül legjobban. Harmadrészt pedig különösen nehéz a kiutas napidíjak esetében megoldást találni.

MUISZ idegenvezető napidíj munkadíj utazási iroda
Kapcsolódó cikkek