Cégvilág

Román óriásbírság a Molnak - Fellebbez az olajcég

A román versenyhatóság összesen 880 millió lej (257 millió dollár) bírságot szabott ki olajipari cégekre, köztük a Mol Romániára.

A Mol Románia megfellebbezi a Román Versenyhivatal döntését - tájékoztatott a magyar olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett keddi közleményében a román versenyhatóság döntésére reagálva. A Mol közölte: a Mol Románia kérni fogja a végrehajtás felfüggesztését és a döntést megtámadja a Bukaresti Fellebbviteli Bíróságon, a döntéstől számított 30 napon belül, a helyi jogszabályi előírásoknak megfelelően.

A román versenyhatóság szerint a megbírságolt cégek megsértették a versenyjogi szabályokat azzal, hogy megállapodtak egy bizonyos fajta üzemanyag piacról való kivonásában még 2008-ban. Bogdan Chiritoiu, a hatóság vezetője kedden azt mondta, hogy bírságot kapott az ország legnagyobb olajipari cége, a Petrom, az OMV helyi egységei, a Rompetrol Downstream, a Mol, az orosz Lukoil és az olasz ENI. Az illetékes közlése szerint a hatóság történetében kiszabott eddigi legnagyobb bírság az érintett cégek 2010. évi együttes forgalmának mintegy 3 százaléka.

A Mol a BÉT honlapján utal arra, hogy a Román Versenyhivatal feltételezése szerint a versenyjogi szabályok megsértése történt, amikor 2008-ban az ECO Premium néven ismert ólompótló adalékanyagot tartalmazó benzint egységesen kivonták a román üzemanyagpiacról. A Mol Románia határozott álláspontja, hogy az Eco Premium kivonása a termék portfolióból egyéni üzleti döntése volt, az nem a versenyjog megsértését eredményező megállapodás vagy összehangolt magatartás eredménye volt.

 

OMV fellebbez Petrom Lukoil bírság Mol Románia
Kapcsolódó cikkek