Cégvilág

A Gazprom gázlopással vádolja Ukrajnát

Ukrajna februárban több napon át összesen 40 milliárd köbmétert szívott el illegálisan a Nyugat-Európának szánt orosz földgázból - jelentette ki Alekszej Miller, a Gazprom elnök-vezérigazgatója.

Ezzel pedig pénzügyileg és hírnevét tekintve is ártott a Gazpromnak - közölte Miller Dmitrij Medvegyev elnökkel, aki arra szólította fel Millert, hogy polgári és céges szinten is intézkedjen az ügyben. A RIA Novosztyi emlékeztet arra, február elején több európai ország jelezte, hogy kevesebb orosz földgázt kapott, miközben kemény hideghullám sújtotta Európát, a hőmérséklet helyenként mínusz 30 fok alá süllyedt.

A Naftogaz ukrán energiatársaság szerdán este tagadta azokat az orosz vádakat, miszerint az Európának szánt orosz földgázt engedély nélkül csapolta meg. Jelezte, hogy a Gazprommal kötött szerződés negyedévenként és nem napi bontásban határozza meg Ukrajna számára a felhasználható gázmennyiséget.

Ugyanakkor Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője közölte: "Kijevnek semmilyen szerepe nem lesz" Oroszország gázexportjában, amint elkészül az Ukrajnát elkerülő két földgázcsővezeték, a Déli-áramlat és az Északi-áramlat.

Ukrajna az elmúlt hetekben sietett hangoztatni, hogy a rendkívüli hidegben kevesebb gáz érkezett területére Oroszországból. A Gazprom február első hetében is teljesítette összes uniós szállítási kötelezettségét, de esetenként a kértnél valóban kevesebb gázt küldött – közölte korábban Alekszander Medvegyev, a Gazprom általános igazgatója. A hosszú távú szerződések alapján ugyanis a vevő a megállapodott mennyiségnél többet is igényelhet. Ezt az extraigényt azonban nem sikerült mindig kielégítenie a társaságnak, mivel európai exportját már december utolsó hetében 25 százalékkal emelte, és erre rakódott a február eleji 20 százalék.

Alekszander Medvegyev magyarázata talán kissé megkésett. Akkorra ugyanis már körbejárt a világon a hír, miszerint a társaság „beismerte”: nem tudott elég gázt küldeni. Oroszország és Ukrajna még nem állapodott meg az idei ukrajnai gázárakról, s addig vélhetőleg nem is fog, amíg nem dől el, ki fogja működtetni az ukrán gázhálózatot.

Kijev január elején bejelentette, hogy a leszerződött minimum 33 milliárd köbméterről 27 milliárd köbméterre szándékozik csökkenteni az Oroszországból származó földgáz mennyiségét, a Gazprom azonban ezt nem fogadta el és a fel nem használt mennyiség kifizetését követeli Ukrajnától.

 

 

gázszállítás Naftogaz gázlopás Ukrajna Gazprom
Kapcsolódó cikkek