Cégvilág

A Gazprom további csővezetékeket építhet Európában

Jean de Gliniasty, Franciaország moszkvai nagykövete támogatja Oroszországból Európa felé vezető újabb közvetlen gázcsővezetékek megépítését.

A Gazprom orosz gázóriás közleménye szerint a francia nagykövet és Alekszej Miller, a Gazprom elnök-vezérigazgatója hétfőn Európa gázellátásának problémáiról tanácskozott. Miller is szót emelt az Európából vezető újabb gázcsővezetékek megépítése mellett.

"Időben építették meg az Északi Áramlat csővezetéket, amelyen a téli hidegben pótlólagos mennyiségű földgázt lehetett Európának szállítani. Európa pótlólagos gázigényét pedig csak újabb gázcsővezetékek megépítésével lehet kielégíteni" – olvasható a Gazprom közleményében, amelyet a RIA Novosztyi idézett.

De Gliniasty és Miller a Barents-tengeri Shtokman gázprojekt megvalósításának helyzetét és távlatait is megvitatta. Tárgyaltak továbbá a Gazprom és a GdF Suez francia energiaóriás együttműködéséről az energiahatékonyság és a környezetvédelem terén. Franciaország Németország és Olaszország után a Gazprom számára a harmadik legnagyobb piac Európában. Az elmúlt évben a Gazprom 9,53 milliárd köbméter földgázt szállított Franciaországba az alapszerződés keretében, és további 1,5 milliárd köbmétert az Északi Áramlat csővezetéken keresztül, egy pótszerződés alapján.

csővezeték gázszállítás Európa Gazprom
Kapcsolódó cikkek