Cégvilág

Bombardier: nem hibázott a mátranováki metrógyár

„Nem a Bombardier mátranováki gyárában keresendő annak a problémának a forrása, ami miatt megrepedtek a prágai közlekedési vállalatnak szállított metrókocsik forgóvázkeretei” – válaszolt a Világgazdaságnak a kanadai járműgyártó csoport szóvivője, Immo Von Fallois.

Kedden, cseh sajtóértesülések alapján beszámoltunk arról, hogy 56 ilyen meghibásodás történt, a hír szerint az öszszes érintett alkatrész a társaság magyarországi gyárából került ki. (A Bombardier portugáliai egysége által küldött és beszerelt forgóvázkeretek viszont nem repedtek meg.) Immo Von Fallois tájékoztatása szerint a prágai metrónál felszínre került problémák különböző gyártóhelyekről érkezett és eltérő kilométert futott metrókocsik esetében merültek fel, vagyis a repedések nem kapcsolhatók egyetlen gyártóhelyhez sem.

Nincs összefüggés a meghibásodások és a járművek kora között sem. A prágai metró legöregebb szerelvényei több mint 10 évig működtek összehasonlítható hiba nélkül. „Mindez azt a megállapításunkat támasztja alá, hogy a repedéseket külső tényező, esetleg tervezési hiba okozta” – jelentette ki. Mindazonáltal megeshet, hogy elreped egy-egy forgóvázkeret, ami Immo Von Fallois szerint megint csak azt támasztja alá, hogy ennek különböző okai lehetnek, e különböző okok pedig megsokszorozhatják egymás hatását.

Egy cseh internetes lapnak ilyen okként jelölte meg azt, hogy a prágai metrókocsikat vélhetőleg nem a forgóvázkeretek speciális tervezéséhez igazodó módon használták és tartották karban. „Minden forgóvázkeretet speciális használati környezetre terveznek” – magyarázta lapunknak. Ilyen specialitás a jármű sebessége, a szerelvény súlya vagy a sín minőségi sajátosságai is. Természetesen, ahogyan a személyautóknál is megtörténik, a nem a megadott műszaki paraméterek szerinti használat befolyásolja a termék működését” – közölte.

Cége együttműködik a Siemensszel és a prágai metrótársasággal az eset gyökereinek további feltárásában. Egyenként 5500 euróért javítaná meg az érintett forgóvázakat. (A már hivatkozott csehországi értesülés szerint viszont a prágai közlekedési vállalat más céggel javíttatná meg az érintett alkatrészeket, sokkal olcsóbban, mint amennyit a Bombardier kérne.)
„A kanadai társasághoz más metróvásárlótól nem futott be a prágaihoz hasonló panasz” – szögezte le kérdésünkre a Bombardier szóvivője.

metró Mátranovák Bombardier forgóvázkerék
Kapcsolódó cikkek