Cégvilág

Elmarasztalás aránytalan bírság miatt

A tehergépjárművek adatrögzítő lapjaira vonatkozó szabályok megsértése esetén alkalmazandó szankcióknak igazodniuk kell a jogsértés súlyához – mondta ki az Európai Bíróság tegnap egy magyar ügyben hozott ítéletében.

Az ügy előzménye, hogy a Vám- és Pénzügyőrség járőrei egy magyar tehergépjármű közúti ellenőrzésekor a 15 átadott menetíró korong közül egyet nem találtak megfelelően kitöltöttnek, mivel azon nem tüntették fel a kilométer-számláló nap végi állását. E hiányosság miatt a sofőrt 100 ezer forintos bírsággal sújtották, aki a bírságot kiszabó határozatot bírósági úton támadta meg.

A jogvitát tárgyaló Hajdú-Bihar Megyei Bíróság azzal a kérdéssel fordult a luxemburgi testülethez, hogy az arányosság elvével összhangban van-e az a korabeli magyar szabályrendszer, amely az adatrögzítő lapok használatára vonatkozó valamennyi előírás megsértése esetére azonos összegű bírság kiszabását írja elő, nem igazítva a büntetés mértékét a jogsértés súlyához.

Ítéletében az Európai Bíróság úgy vélte, hogy az elérni kívánt célokhoz képest aránytalan az átalányösszegű bírság alkalmazása anélkül, hogy a bírság öszszegét a jogsértés súlya alapján differenciálnák.

Európai Bíróság tachográf kamionsofőr
Kapcsolódó cikkek