Cégvilág

Így változtak az irodák bérleti díjai

Moszkvában, 2011 során jelentős növekedés mutatkozott a prémium irodaterületek bérleti díjaiban, melynek köszönhetően az orosz főváros Európa leggyorsabban növekvő lokációjává vált - olvashatjuk a Cushman & Wakefield évente megjelenő Office Space Across the World 2012 kutatásában.

Globális szinten a bérleti díjak emelkedése főként a szerény valamint a mérsékelt kínálat együttes eredménye – nyilatkozta Glenn Rufrano a Cushman & Wakefield Elnök- Vezérigazgatója. A leggyorsabban növekvő piacokon szintén a kereslet emelkedése volt a jellemző. 41 százalékos bérleti díj emelkedéssel Moszkva lett a világ második leggyorsabban fejlődő városa – a prémium kategóriás iroda bérleti díjak tekintetében- Peking után, ahol 75 százalékos emelkedés történt.  Ennek következtében a város a tavalyi hetedik helyről a negyedik helyre lépett előre a világ 10 legdrágább iroda lokációját rangsoroló listában.

Mark Pollitt, a Cushman & Wakefield moszkvai irodájának irodabérbeadási vezetője elmondta: 2012-re pozitívak a kilátások a 2011 utolsó negyedévében lezárult ügyletek mennyiségéből kiindulva. A kereslet főként az orosz IT és telekommunikációs szektor részéről jelentős, mely stratégiai terjeszkedés és konszolidációs megoldásokat ösztönző döntések eredménye. Idén a prémium ingatlanok iránt felmerülő kereslet még visszafogottabb lehet, melyhez a nemzetközi vállalatok döntési folyamatainak késlekedése is hozzájárul.

Európa irodapiacai számára jól zárult a 2011-es év, a kontinens 2 százalékos növekedéssel zárt. Észak-Európa országai, Dánia kivételével kimagaslóan teljesítettek. 2011-ben Stockholm Birger Jals negyedében 9,5 százalékkal emelkedett a prémium irodaterületek bérleti díja, melynek köszönhetően Európa negyedik leggyorsabban fejlődő városává nőtte ki magát. Ezt Göteborg belvárosi piaca követte, ahol a bérleti díjak 9 százalékkal emelkedtek. A bérleti díjak a norvégiai Oszlóban 15 százalékkal, a Finn fővárosban, Helsinkiben pedig 12 százalékkal növekedtek. 

Az északi piacokon a bérleti díjak emelkedésének oka az általános gazdasági környezet erőssége. A leginkább irodaközpontú vállalatok, mint a bankok, a jogi cégek és a könyvelőirodák nyereségesen üzemelnek, melynek következtében aktívan terjeszkednek. Stockholm belvárosában, a kevés új terület átadásának következtében, a modern területek hiánya kulcsszerepet játszott a bérleti díjak alakulásában.

Nyugat- Európában, 2011-ben kizárólag az úgynevezett "PIIGS" országokban (Portugália, Írország, Olaszország, Görögország, Spanyolország) történt bérleti díj csökkenés. Portugáliában, Lisszabonban 3 százalékkal csökkentek a prémium kategóriás iroda-bérleti díjak, míg Dublin Nemzetközi Pénzügyi Központjában a csökkenés mértéke a 10 százalékot is elérte. Athénban (Görögország) a bérleti díjak 14 százalékkal csökkentek, míg a spanyolországi Madridban (-4 százalék) és Barcelonában (-5 százalék) is csökkenés történt és Milánóban (Olaszország) mindössze 2 százalékos csökkenés mutatkozott.

 

bérleti díj Office Space Across the World Cushman & Wakefield iroda
Kapcsolódó cikkek