Cégvilág

Komoly változás a cafeteria-rendszerben

Valószínűleg néhány hónapnak el kell telni ahhoz, hogy lássuk, a hazai cafeteria-rendszer átalakítása miként hatott a cégek béren kívüli juttatási filozófiájára, az azonban kétségtelen, hogy Magyarországon a szisztéma még a korai fejlődés stádiumában van.

Az első cafeteria-rendszereket hazánkban 1995–96 táján alakították ki, miközben a fejlett országokban már komoly múltra tekintenek vissza e juttatási formák. A magyarázat egyszerű: a felmérések megállapították, a munkabér növelése nem fokozza arányosan a munkavállalók elégedettségét, ugyanakkor az sem mindegy, milyen életkorú, milyen családi hátterű alkalmazottról van szó. Ezt szem előtt tartva a cégek a rugalmasságot tartják a legfontosabb szempontnak, ráadásul a vállalatok között dúló verseny – a kvalifikált munkaerő megszerzéséért egyre ádázabb harc folyik, miközben a mértéke nem csökken – az elmúlt években egy sor meglepőnek tekinthető juttatási formát is felszínre hozott.

Egy nemrégiben készült amerikai felmérés szerint van olyan cég, ahol lehetővé teszik, hogy a kutyát is bevihessék a dolgozók a munkahelyre, sőt, üzleti utak esetén – ha nincs más megoldás – gondoskodnak a házi kedvenc elhelyezéséről. Van olyan cég is, amely megengedi a dolgozóknak, hogy elképzelésük szerint dekorálják ki az irodát, így a falra felkerültek már vámpírok, virágok, japán rajzfilmfigurák; más vállalat a környezetbarát megoldásokra ösztönzi alkalmazottait.

E szerint az év végén komoly pénzjutalomra beváltható pontok járnak azoknak, akik más munkatársakkal összeállva érkeznek egy autóval a munkahelyükre, illetve biciklivel, netán tömegközlekedéssel. A vállalat ugyanakkor komoly összeggel sarkallja a munkaerőt bármely zöldautó – hibrid, biodízellel hajtott, illetve gázüzemű – megvásárlására.
Vannak cégek, amelyek a mindennapos testmozgásra ösztönzik alkalmazottaikat, illetve egyre inkább terjed az úgynevezett pihenőszoba, ahol például biliárdasztal, társasjáték, hintaszék segíti a dolgozók kikapcsolódását.

A tengerentúli kismamáknak komoly segítséget jelenthet, hogy egyes cégeknél a pár hetes újszülöttjüket is magukkal vihetik a munkahelyükre; s arra is van példa, hogy a hétvégi teendők megszervezésébe segít be a vállalat, legyen szó takarításról vagy élelmiszer-vásárlásról. S akadnak persze extrém példák is. Így például van olyan cég, amely a tulajdonában lévő értékes festményeket teszi kikölcsönözhetővé a munkatársak számára; egy másik pedig részt vállal dolgozója családtagjának halála esetén a temetés megszervezésében, s akad olyan is, ahol a pénteket „értekezletmentessé” nyilvánították, vagy a dolgozók korlátlan szabadnapot vehetnek ki év közben, és van, ahol az alkalmazottak maguk állíthatják össze – persze adott keretek között – juttatási kívánságlistájukat.

felmérés cafeteria biodízel család
Kapcsolódó cikkek