Cégvilág

Megaüzlet: Ganz-leány szállít a balti atomerőműnek

Tízmillió euró értékben szállíthat a baltikumi atomerőműbe berendezéseket a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft.

A magyar–orosz vegyes vállalat tenderen nyerte el a nukleáris blokkokhoz a fűtőelemkötegek átrakását végző berendezésre és a nyolc szivattyúra vonatkozó megbízást. Az erőmű a Lengyelország és Litvánia közötti orosz exklávé területén, Kalinyingrád megyében épül, két 1200 megawattos nyomottvizes reaktorát 2016-ban, illetve 2018-ban helyezik üzembe. A Ganz Holding 49 százalékos tulajdonában lévő kft.-től kapott tájékoztatás szerint a fenti szállítás annak a 875 millió eurós megaüzletnek a része, amelyben a francia Alstom és az Atomenergomas atomenergetikai gépgyártó csoport vegyes vállalata kapott megbízást a fenti blokkok géptermi berendezéseinek szállítására.

E berendezéseket Oroszországban gyártják majd. Az Atomenergomas a 2008-ban alapított Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó 51 százalékos tulajdonosa. A baltikumi lesz az első olyan oroszországi atomerőmű, amely külföldi tőke bevonásával épül. Üzembe helyezése után az orosz exklávé mellett a balti köztársaságokba és Északnyugat-Európába is szállít majd áramot.

Szitár-Csanádi Attila, a kft. ügyvezetője a hír kapcsán elmondta, hogy az Atomenergomas leányvállalataként cégének komoly lehetőségei vannak az orosz piacon. Az orosz kormány atomenergetikai fejlesztési programja alapján ma számos atomerőmű rekonstrukciója, illetve új erőművek építése zajlik. A Ganznak a baltikumi mellett a leningrádi atomerőmű 2-es blokki átrakó-részegységekre is van szerződése, valamint ajánlatot adott
a novovoronyezsi atomerőmű egyes és kettes blokki gépeire is, és versenybe száll a rosztovi erőművi átrakóberendezés szállítására is.

ganz balti erőmű
Kapcsolódó cikkek