A mostani kitárolási ütem mellett még két-három hétre való gázt tárolhatnak ki a hazai kereskedők az MMBF Földgáztároló Zrt. szőregi gáztárolójának kereskedelmi készletéből.

A vasárnap kitárolt mennyiség 16 millió köbméter volt, a munka zavartalanul folyt Gáti Istvántól, a társaság vezérigazgatójától kapott tájékoztatás szerint. A tárolóból naponta a kereskedőknek legfeljebb 22 millió köbméter gáz adható ki, de ennyire még nem volt igény.

Az összesen 1,9 milliárd köbméter kapacitású létesítmény a fűtési idényt teljesen feltöltve indította. Készletéből eredetileg 1,2 milliárd köbméter volt a  biztonsági tartalék, a többi kereskedelmi. A biztonsági készletek nagyságát módosító, 2011-es  rendelet miatt azonban a tárolt mennyiség belső arányai megváltoztak, azaz a kitárolási szezon 985 millió köbméter kereskedelmi és 915 millió köbméter biztonsági készlettel indult. (Utóbbi még érintetlen)

A kereskedelmi készlet mára körülbelül 300 millió köbméterre csökkent. A tároló rugalmassága révén technikailag megvalósítható, hogy enyhe időjárás esetén az egyébként március végéig tartó kitárolási időszak alatt is újabb gázmennyiséget juttassanak a tárolóba.

„A mostani kitárolási ütemmel az országban felhasznált földgáznak mintegy 20-25 százalékát biztosítjuk. A napi 75 millió köbméteres gázigény kielégítésében fontos szerepe van az import  és a napi 7-8 millió  köbméteres hazai termelés mellett a  tárolóknak is. Az, hogy a nagy hideg ellenére sincs az országban gázellátási gond, a földalatti tárolók fontosságát is bizonyítja” – közölte Gáti István. Hangsúlyozta, hogy a tárolt gáznak nem csak a csúcsigények kielégítésében van szerepe. Általában is fontos, hogy az országon belül megnyugtató mennyiségű gáz álljon rendelkezésre, tartalékban.

Az MMBF gáztárolója két éve üzemel, azóta a két kitárolási ciklusában összesen mintegy 1200-1300 millió köbméter földgázt juttatott a piacra.