Cégvilág

Nem lesz ingatlanpiaci fellendülés az idén

Az idén nem adottak a körülmények az ingatlanpiac általános fellendüléséhez – jelentette ki Salamon Adorján, az Eston International elnök-vezérigazgatója a cég évértékelője kapcsán.

A szakember ezt arra alapozza, hogy ugyan vannak kedvező jelek – alacsonyak a bérleti díjak, és régiós viszonylatban magasnak mondhatók az elérhető hozamok – és volt néhány nagyobb tranzakció is, de mindezek ellenére nem látszik olyan mozgatóerő, ami hosszabb távon beindíthatná az motorját, így a magyarországi piacba vetett bizalom visszaszerzése és a növekedése nélkül 3-5 év stagnálás várható. Ezek mellett negatív irányban befolyásol még a plázastop bevezetése, az áfa mértékének megemelése, valamint az állami cégek ingatlanhasználatának mozdulatlansága is.

Az Eston álláspontja szerint a magyar ingatlanpiac átlagos hozama 7,5 százalék, ez 1 százalékponttal meghaladja a prágai és varsói hozamot, így a német befektetési alapoknak sorba kellene állniuk Budapesten, de megbízóik a gazdasági bizalom hiánya miatt ezt tiltják. „A befektetők nem vesznek Budapestre repülőjegyet, és nem csak a Malév csődje miatt” – érzékeltette a magyar piaccal szemben tanúsított befektetői magatartást Salamon.

Azt az Estonnál örvendetesnek tartották, hogy a befektetési volumen növekedett tavaly, de az is igaz, hogy az aktivitás oroszlánrésze egy amerikai alapnak tudható be, így az látható, hogy a valódi célpontnak tekinthető osztrák és német befektetési alapok elkerülik Magyarországot.

Az irodapiac jövőjéről Pintér Dániel, az iroda-bérbeadási divízió vezetője elmondta: a jelenlegi kilátások szerint az idén a 17500 négyzetméteres Green House, a 15500 négyzetméteres Váci Greens és a 3000 négyzetméteres IQ Offices irodaházak átadása várható, azonban 2013-tól egy teljesen új korszak köszönt be. Jövőre egyetlen nagyobb létesítmény átadására sem lehet számítani, 2014-ben is csak két built-to-suit (a majdani bérlők igényeinek megfelelően kialakított) épületet avatnak majd. Ennek megfelelően a spekulatív fejlesztések eltűnése várható a budapesti irodapiacon.

Eston lakáspiac irodaház ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek