Cégvilág

Vizsgálják a belélegezhető koffein hatásait

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) vizsgálatot kezdeményez belélegezhető koffeint tartalmazó AeroShot nevű termék kapcsán.

Az AeroShot egy hónapja jelent meg a piacon két amerikai szövetségi államban, valamint Franciaországban. A rúzs méretű, hengeres tartályokban a gyártó nagyjából egy nagy csésze kávénak megfelelő koffeinmennyiséget. A B-vitaminokkal dúsított, 100 milligrammos kiszerelésű koffeinpor nyomtalanul felszívódik és a gyártó szerint, ha az utasításoknak megfelelően használják, semmilyen egészségkárosodást nem okoz.

David Edwards, a Harvard gyógyszerész mérnöke, egyben az AeroShot feltalálója az AP-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy ez a termék nem tartalmaz taurint, sem más, az energiaitalok többségében megtalálható adalékot, amellyel a koffein hatását erősítik fel. Ez azonban láthatóan nem elég; Charles Schumer New York-i szenátor ugyanis meggyőzte az FDA-t, hogy vizsgálja meg a terméket annak ellenére, hogy azt étrend-kiegészítőként forgalmazzák, vagyis nem engedélyköteles.

A szenátor attól tart, hogy az AeroShot lehet a következő party drog, amelyet a fiatalok serkentőként használnák, akárcsak az energiaitallal kevert alkohol. A vállalat ezzel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy nem célozza meg a tizennyolc éven aluli vásárlókat, és a termék nem veszélyesebb, mint a kávé.

A feltaláló Edwardsnak egyébként nem ez az első belélegezhető terméke: Le Whif néven korábban beszívható csokoládét állított elő és tervei szerint hamarosan érkezik a Le Whaf; a futurisztikus üvegekben ételeket és italokat alakítana a tudós alacsony kalóriatartalmú "íz felhőkké".

energiaital koffein aeroshot FDA belélegezhető koffein
Kapcsolódó cikkek